НОВИНИ

151 г. безсмъртие: България се поклони пред паметта на Васил Левски (СНИМКИ)

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:30, 19.02.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

151 години от свидната жертва и величавия подвиг. Народът - тогава и днес - отдава почит пред Апостола по пътя на неговото безсмъртие.

И тази година в цялата страна паметниците на Васил Левски бяха отрупани с венци и цветя. И тази година пред тези паметници се изправиха много политици.

151 години от гибелта на Апостола. 151 години безсмъртие. 151 години преклонение пред личността на Васил Иванов Кунчев. Човекът, посветил живота си на най-светлия идеал - свободата на България.

Продължават да се стичат хора пред паметника на Васил Левски. Хора, които отдават почит и да прекланят глава пред делото и личността на Левски.

В продължение на цял ден пред паметника на Васил Левски в София се пяха песни, рецитираха се стихотворения, с които да се припомнят някои от най-ярките завети на Апостола.

"Това е човек, визирам Васил Левски, с голямо "Ч". Искам да му покажа и на него за какво става въпрос и да знае историята от малък. Макар и толкова малък, той знае за Васил Левски и му разказваме постоянно, и трябва да знае, да се гордее", сподели един от хората, отдали чест пред паметника на Апостола.

Хиляди хора отрупаха с венци и цветя паметника на Апостола в знак на благодарност за героизма, делото и подвига на Дякона. Ето какво споделиха някои от тях:

"Най-великият българин, защото той ни е помогнал да се освободим, направил е комитети".

"Това е един от най-светите хора, които ни напомнят, че можем да бъдем по-добри".

Двудневните церемонии на почит и преклонение достигнаха своята кулминация тази вечер.

"В оскотялото време на ротация, на принципи и ценности сред брокери на нашата несвобода с техните терфтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен. Днес хиляди деца носят в ръцете си стрък цветя за Левски, на тях всички ние дължим една различна България, която да бъде по близо до заветите на Апостола - земя на равноправие и законност и както беше казал Дякона - храм на истината и правата свобода", каза президентът на Република България Румен Радев.

"Това, което трябва да помним е, че да почетем Левски не означава да поднесем цветя и да кажем някакви думи, да почетем Левски означава, че трябва да се борим всеки ден за свобода, за достойнство, за равноправие, за европейско развитие, за да бъдем равни на другите европейски народи - това става с дела а не с думи", заяви министър-председателят на България Николай Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победи за Димитър Кузманов и Адриан Андреев на турнира по тенис в Тенерифе
Победи за Димитър Кузманов и Адриан Андреев на турнира по тенис в Тенерифе
Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол се събира на 26 февруари
Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол се събира на 26 февруари