НОВИНИ

18-годишен пакистанец е извършител на нападението край старата редакция на "Шарли Ебдо"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:56, 26.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Главният заподозрян за вчерашната атака край старата редакция на "Шарли Ебдо" е признал за деянието си. Той е 18-годишен пакистанец и рани със сатър двама души. Френската полиция задържа общо седем души за атаката, определена от властите като терористичен акт.

18-годишният пакистанец с малко име Али е задържан почти веднага след като е ранил мъж и жена от информационна агенция в Париж. Арестуван е на 500 м от местопрестъплението. Роденият в Исламабад младеж е живял с няколко свои сънародници в предградие на френската столица. Петима от тях са сред арестуваните.

Властите нямат съмнение за характера на случилото се край старата редакция на "Шарли Ебдо ".

Жералд Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция: Очевидно това е акт на ислямистки тероризъм. Прокуратурата е сезирана за тероризъм. Случи се на улицата, където беше "Шарли Ебдо". Начинът на действие е на ислямистки терористи. Това е нова кървава атака срещу нашата страна, срещу журналисти.

Младият пакистанец е признал за деянието си преди началото на разпита, проведен с преводач.

Според френски медии, той бил подтикнат от повторната публикация на карикатури на пророка Мохамед от "Шарли Ебдо", които не могъл да понесе. Искал да атакува журналисти от сатиричното издание и мислел, че то още се помещава на стария си адрес.

Заподозреният пристигнал във Франция преди три години, като непридружаван непълнолетен. Смята се обаче, че е бил по-възрастен. Не е известен на службите, не са засечени признаци на радикализация у него, но е бил арестуван за притежание на забранено оръжие - отвертка.

Елисейският дворец изрази подкрепа и солидарност с близките на пострадалите вчера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масов недостиг на анестезиолози в болниците
Масов недостиг на анестезиолози в болниците
Украйна е в траур след самолетната катастрофа в Харков. Какви са версиите за инцидента?
Украйна е в траур след самолетната катастрофа в Харков. Какви са версиите за инцидента?