НОВИНИ

Украйна е в траур след самолетната катастрофа в Харков. Какви са версиите за инцидента?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:42, 26.09.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Украйна е в траур. 26 души загинаха при катастрофа на военен самолет снощи край Харков. Повечето жертви са кадети от местния Военен университет. Основната версия за трагедията е техническа неизправност.

На 2 км от летището в Харков, близо до основния път, камери заснемат последните секунди от полета на АН-26.

Микола Коваленко, зам.-директор на Харковския командир на BBC: На борда е имало 27 души. 7-членен екипаж, останалите са кадети от трети и четвърти курс.

Малко преди катастрофата командирът на екипажа подал сигнал за проблем с левия двигател. Според диспечерите, пилотът звучал спокойно и уверил, че ще приземи машината с един двигател. При захода самолетът лумнал в пламъци. Двама от кадетите успели да се спасят, но получили тежки изгаряния.

Ярослав, очевидец на катастрофата: Пътувахме, когато самолетът падна пред нас. От него излезе мъж в пламъци. С хората от друга кола взехме пожарогасителите и се опитахме да му помогне. Тогава от самолета излезе още един мъж. Главата му беше наранена.

По-късно единият от кадетите починал от раните си. От Военния университет твърдят, че преди полета самолетът бил в техническа изправност. Вчера извършил 6 тренировъчни полета.

Антон Герешенко, зам.-министър на вътрешните работи на Украйна: Пилотът е много опитен. Той е познавал това летище много добре. Можел е да кацне дори със затворени очи.

На мястото на трагедията пристигна украинският президент.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Съставена е разследваща комисия от пилоти, служители на Военното и вътрешното министерство, прокуратура и държавното бюро за разследване.

Телата на жертвите са напълно обгорели, което ще забави разпознаването им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18-годишен пакистанец е извършител на нападението край старата редакция на "Шарли Ебдо"
18-годишен пакистанец е извършител на нападението край старата редакция на "Шарли Ебдо"
Поредна вечер на протест във Варна
Поредна вечер на протест във Варна