НОВИНИ

25 деца от детска градина в Русе са под карантина заради учителка с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
10:02, 23.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Още

COVID-19 затвори група в детска градина „Звездица" в Русе. 25 деца са поставени под карантина, защото учителката им е с коронавирус. Под домашна изолация са още двама служители на детската градина.

Оказа се, че случаят има и предистория с дете от градината, което е било с
висока температура в петък следобед.

"Медицинското лице измерва температурата на детето. Установява, че тя е над 38 градуса по Целзий и съответно се обаждат на родителите, които своевременно са реагирали, дошли са, взели са детето", каза Райна Великова, директор на ДГ „Звездица" - Русе.

Все още не е ясно дали точно това дете има коронавирус, но в неделя учителката се е почувствала зле и си е направила тест за коронавирус в частна лаборатория, който е положителен. От детската градина увериха, че са взети всички необходими мерки.

"Карантинирана е цялата група, другата учителка, хигиенистът на групата. Община Русе ще осигури транспорт на директора на Районна здравна инспекция д-р Маргарита Николова и ще бъдат взети проби от 10 деца", каза Райна Великова, директор на ДГ "Звездица" - Русе.

А дейностите в градината са така организирани, че да няма контакт между децата от различните групи.

"Всеки си води децата на неговата площадка. Децата се приемат по установен график, така че да няма застъпване на една с друга група", каза Райна Великова, директор на ДГ „Звездица" - Русе.

За по-голяма сигурност вече е извършена дезинфекция на площадката и помещенията в детската градина.

"След 48 часа пак ще се повтори тази дезинфекция. Извънреден инструктаж ще проведа с колегите. Всичко имат - материали, предпазни средства, дезинфектанти", каза Райна Великова, директор на ДГ "Звездица" - Русе.

От днес на онлайн обучение са и деветокласници от Националното училище по изкуствата в Русе, след като вчера стана ясно, че техен съученик е с COVID-19.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха Алексей Навални от болницата
Изписаха Алексей Навални от болницата
Трети ден спасяват заседнали китове край остров Тасмания
Трети ден спасяват заседнали китове край остров Тасмания