НОВИНИ

3 дни траур в Кременчук след руската атака срещу търговски център

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:12, 28.06.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Украинският град Кременчук потъна в тридневен траур за жертвите в търговския център. 18 души загинаха, а над 60 са ранени при руския ракетен удар.

Според спасителните екипи броят на жертвите може да се окаже много по-голям. Около 20 души все още са в неизвестност. Международната общност остро осъди атаката. Тази вечер Съветът за сигурност на ООН се събира, за да обсъди руските удари в Украйна.

От търговско-увеселителния център Амстор в Кременчук са останали руини, под които вероятно все още има затрупани хора.

"Имаше сирена, след това започна въздушната атака. Втурнахме се към задния изход. Три минути по-късно чухме експлозия. Цялата бях покрита със стъкла. Имаше дим. Беше страшно", казва свидетелка.

Охранителни камери са заснели момента на атаката, паниката и страхът, който предизвикал взривът в търговския център. Много от оцелелите са в болници и продължават да се борят със смъртта.

"Имаше много ранени, обгорени хора. Някои бяха покрити с кръв. Едно момиче изгуби съзнание, но успяхме да ѝ помогнем", разказва един от мъжете, притекли се на помощ.

"Имах чувството, че летя. Шрапнели удряха тялото ми. Мислех, че тялото ми ще експлодира. Всичко се срутваше. След това се озовах на пода. Отворих очи и видях огромни парчета отломки върху тялото ми. Върху мен се изливаше вода", споделя една от пострадалите.

Според украинския президент по време на атаката в сградата е имало около 1000 души.

"Руският удар срещу търговския център в Кременчук е един от най-наглите терористични актове в европейската история. Мирен град, обикновен търговски център, пълен с жени, деца и обикновени хора", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Как град в Централна Украйна, който досега оставаше встрани от бойните действия се оказа мишена, засега не е ясно.

От украинския Съвет за сигурност съобщиха, че търговският център е бил ударен от противокорабна ракета, изстреляна от бомбардировач с далечен обсег от Курска област в Русия. Друга такава ракета е паднала на стадиона в Кременчук.

От Кремъл твърдят, че руски ракети са поразили военен склад в Кременчук. От последвалия взрив на боеприпасите в него, избухнал пожар в намиращия се наблизо търговски център.

"Нямаше никакъв военен обект там. Нищо военно", каза Денис Монастирски, вътрешен министър на Украйна.

Край рухналата сграда днес горят свещи в памет на жертвите. Цветя сред руините напомнят за най-тежкия ден в историята на Кременчук.

Охранителни камери са заснели момента на атаката, паниката и страхът, който предизвикал взривът в търговския център.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов се класира за втори кръг в Полша, Донски отпадна на старта в Нидерландия
Симон Антони Иванов се класира за втори кръг в Полша, Донски отпадна на старта в Нидерландия
ЦСКА 1948 привлече бивш футболист на ЦСКА (Видео)
ЦСКА 1948 привлече бивш футболист на ЦСКА (Видео)