Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Томислав Дончев: Ако в този парламент се сглоби нещо, то ще е изключително безпомощно

от БНТ
19:12, 28.06.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Теоретично нов кабинет в това Народно събрание е възможен, заяви в "Още от деня" зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Практически също може би е възможно да се осъществи, но "зависи докога ще е отворен трансферният прозорец и какви средства в буквалния или в преносния смисъл на думата се инвестират в полза на мотивацията някои народни представители да си променят позицията", допълни той.

Ако в този парламент успее да се сглоби нещо, то ще е изключително безпомощно, без парламентарна подкрепа, няма да може да свърши нищо и само ще отложи неизбежното.

Дончев коментира неявяването на "Продължаваме промяната" на консултациите при президента и отказа на президента да насрочи нова дата за среща. По думите му е неразбираем "този политически Едипов комплекс от страна на управляващите", т.е. опит за "ритуално отцеубийство".

"Едва ли е нужно да припомняме, че те се появиха, създадоха се с подкрепата точно на президента". Посочи, че не е познавач на отношенията помежду им.

Борисов: Няма да се оттегля от лидерската позиция в ГЕРБ

Категоричен е, че от ГЕРБ са отворени за разговори, стига разговорът да поражда смисъл. Като смешно определи условието, поставено от ПП, че биха приели да говорят с ГЕРБ, но без нейния лидер Бойко Борисов.

Томислав Дончев се спря и на кризата в страната и заяви, че едва ли има чудодейна рецепта, с която да се излезе от тази криза. "Това е резултат от всички събития през последната година и половина", заяви той.

ГЕРБ-СДС след консултациите при президента: Може първият връчен мандат да събере подкрепа

Правителството има одобрен План за възстановяване, но не забелязвам да е в изпълнение. Томислав Дончев припомни, че отдавна е предупредил, че това ще доведе до получаване на средства за страната ни най-рано в края на годината, а по-реалистично е да се случи в началото на следващата.

"Да не коментираме странност на бюджетната технология при актуализацията на бюджета, където близо 1,5 млрд. очакван приход от ЕК по Националния план за възстановяване и устойчивост ще отиде взаимообра̀зно за изплащането на пенсии. Аз такова нещо досега не съм виждал", отбеляза още той и допълни, че през следващата година от бюджета ще трябва да бъдат финансирани всички проекти, за които ще получим пари. Впрочем Планът за възстановяване и устойчивост е 1/3 от целия бюджетен ресурс, който България очаква. Редно е да водим разговори и за оперативните програми, и за Програма за развитие на селските райони, и за Фонда за справедлив преход и всички останали финансови инструменти, които към момента не се движат и не пораждат никакъв резултат, поясни Дончев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов се класира за втори кръг в Полша, Донски отпадна на старта в Нидерландия
Симон Антони Иванов се класира за втори кръг в Полша, Донски отпадна на старта в Нидерландия
ЦСКА 1948 привлече бивш футболист на ЦСКА (Видео)
ЦСКА 1948 привлече бивш футболист на ЦСКА (Видео)