НОВИНИ

Томислав Дончев: Ако в този парламент се сглоби нещо, то ще е изключително безпомощно

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 28.06.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Теоретично нов кабинет в това Народно събрание е възможен, заяви в "Още от деня" зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Практически също може би е възможно да се осъществи, но "зависи докога ще е отворен трансферният прозорец и какви средства в буквалния или в преносния смисъл на думата се инвестират в полза на мотивацията някои народни представители да си променят позицията", допълни той.

Ако в този парламент успее да се сглоби нещо, то ще е изключително безпомощно, без парламентарна подкрепа, няма да може да свърши нищо и само ще отложи неизбежното.

Дончев коментира неявяването на "Продължаваме промяната" на консултациите при президента и отказа на президента да насрочи нова дата за среща. По думите му е неразбираем "този политически Едипов комплекс от страна на управляващите", т.е. опит за "ритуално отцеубийство".

"Едва ли е нужно да припомняме, че те се появиха, създадоха се с подкрепата точно на президента". Посочи, че не е познавач на отношенията помежду им.

Борисов: Няма да се оттегля от лидерската позиция в ГЕРБ

Категоричен е, че от ГЕРБ са отворени за разговори, стига разговорът да поражда смисъл. Като смешно определи условието, поставено от ПП, че биха приели да говорят с ГЕРБ, но без нейния лидер Бойко Борисов.

Томислав Дончев се спря и на кризата в страната и заяви, че едва ли има чудодейна рецепта, с която да се излезе от тази криза. "Това е резултат от всички събития през последната година и половина", заяви той.

ГЕРБ-СДС след консултациите при президента: Може първият връчен мандат да събере подкрепа

Правителството има одобрен План за възстановяване, но не забелязвам да е в изпълнение. Томислав Дончев припомни, че отдавна е предупредил, че това ще доведе до получаване на средства за страната ни най-рано в края на годината, а по-реалистично е да се случи в началото на следващата.

"Да не коментираме странност на бюджетната технология при актуализацията на бюджета, където близо 1,5 млрд. очакван приход от ЕК по Националния план за възстановяване и устойчивост ще отиде взаимообра̀зно за изплащането на пенсии. Аз такова нещо досега не съм виждал", отбеляза още той и допълни, че през следващата година от бюджета ще трябва да бъдат финансирани всички проекти, за които ще получим пари. Впрочем Планът за възстановяване и устойчивост е 1/3 от целия бюджетен ресурс, който България очаква. Редно е да водим разговори и за оперативните програми, и за Програма за развитие на селските райони, и за Фонда за справедлив преход и всички останали финансови инструменти, които към момента не се движат и не пораждат никакъв резултат, поясни Дончев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов се класира за втори кръг в Полша, Донски отпадна на старта в Нидерландия
Симон Антони Иванов се класира за втори кръг в Полша, Донски отпадна на старта в Нидерландия
ЦСКА 1948 привлече бивш футболист на ЦСКА (Видео)
ЦСКА 1948 привлече бивш футболист на ЦСКА (Видео)