НОВИНИ

Увеличават се жертвите на ракетните удари срещу търговски център в Кременчук

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:23, 28.06.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Европа
увеличават жертвите ракетните удари търговски център кременчук
Слушай новината

Най-малко 18 са вече жертвите на вчерашните ракетни удари срещу търговски център в Кременчук. Ранените са над 60. Очаква се броят на загиналите да се увеличи. Президентът Володимир Зеленски призова Запада да признае Русия за терористична държава. От Кремъл съобщиха, че не е изключено нападението в Кременчук да е опит за провокация от страна на Украйна.

Денонощие след ракетния удар, над търговския център в Кременчук продължава да се издига дим. Над 1000 души пазаруват в него, когато около 15:30 местно време, когато в разположения на 130 км от Донбасград се чуват сирени за въздушна тревога. Властите се надяват, че преди руските ракети да ударят сградата, поне част от хората са успели да се евакуират.

"Експлозията беше толкова силна, че не успях да се задържа права. Паднах на земята заедно със сина ми, който беше в ръцете ми", казва жена.

"Чу се един взрив, после втори, после още и още. След това всичко потъна в гъст дим", разказва мъж.

Снимки: БГНЕС

Украинският президент Зеленски заяви, че е призовал Съединените щати да признаят Русия за държава, която подкрепя тероризма. В обръщението си той подчерта, че атаката е била преднамерена и Москва е знаела, че в търговския център има единствено цивилни граждани.

"Руските удари срещу търговския център в Кременчук, са един от на дръзките терористични актове в европейската история. Това е мирен град, където в един обикновен магазин са пазарували майки, деца, най-обикновени хора. Само терористи могат да изберат подобна локация за удар. Такива хора нямат място на Земята. И не се заблуждавайте - това не е погрешно попаднала ракета. Това е изчислена руска атака", каза Зеленски.

Лидерите на Г-7 определиха ракетния удар като отблъскваща атака и военно престъпление. В съвместна декларация те заявиха, че руският президент Владимир Путин трябва да бъде държан отговорен за удара.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа с жертви затвори Кресненското дефиле, сред ранените има и две деца
Тежка катастрофа с жертви затвори Кресненското дефиле, сред ранените има и две деца
Окончателно: Повишават пенсиите с 10% от 1 юли
Окончателно: Повишават пенсиите с 10% от 1 юли