НОВИНИ

348 000 дози ваксини за хората над 65 години, започна безплатната имунизация

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов , Репортер: Деян Михайлов
18:54, 09.10.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

На прага на сезона на грипа. Започна безплатна имунизация на хората над 65 години. Тази година по националната програма са осигурени 348 000 дози ваксини. В по-отдалечените региони на страната личните лекари още не са получили заявените количества. Заради големия интерес доставените у нас 125 хиляди дози ваксини за свободна продажба са почти изчерпани в аптеките.

Над 15 хиляди души над 65 години са имунизирани безплатно срещу грип по националната програма от началото на октомври. В по-отдалечените райони на страната ваксините още не са доставени.

"Тази година заявих 160 ваксини. 160 ще ми бъдат доставени. Интересът е голям. Ежегодно поръчваме все повече и повече ваксини. Миналата година бяха 140", разказа д-р Николай Христов - общопрактикуващ лекар във Варна.

Ваксината пази от тежки усложнения, които може да са смъртоносни за възрастните с хронични заболявания. Сред рисковите групи са и децата до 6 години. За тях противогрипната ваксина не е безплатна.

"След като видяхме, че програмата работи и значително намалява рисковете за хората над 65 години - да покрием и други рискови групи каквито са децата. И то тези от тях, които очевидно показват някаква склонност към чести инфекции, а те не са малко. Много се надявам до една две години да разширим групата на хората, които ползват безплатни ваксини", заяви доц Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор.

Тази година противогрипните ваксини за свободна продажба са с 10 хиляди повече в сравнение с 2023-та. Количествата в аптеките са почти изчерпани.

"Ние ще се опитаме да дадем гласност така да го нарека в кавички на българския интерес към грипна ваксинация, към производителите и се надяваме при възможност този глас да бъде чут и догодина да се похвалим с по-голямо количество ваксини на пазара", каза д-р Кремена Пармакова - началник на отдел "Надзор на заразни болести", МЗ.

У нас все още няма потвърден случай на грип. Тази зима ще циркулират щамовете "Тайланд" , "Виктория" и "Ямагата". Прогнозите са че доминиращ ще е "Тайланд".

"Клиничната картина е сходна при всички грипни вируси. В нашата лаборатория обикновено през ноември се докарват първите грипни вируси", каза проф. Нели Корсун, началник на Национална грипна лаборатория, НЦЗПБ.

Сега опашки пред лекарските кабинети предизвикват COVID-19 и риновирусите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две поред за Берое в Адриатическата лига
Две поред за Берое в Адриатическата лига