НОВИНИ

На живот и смърт: Флорида в очакване на най-силната буря за повече от век

8 хиляди военни са мобилизирани за борба с последствията от "Милтън"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:43, 09.10.2024
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Флорида е в очакване на най-силната буря за повече от век. Мащабите на стихията бяха заснети от астронавт на НАСА, който в момента се намира на борда на Международната космическа станция. Кадрите са от люка на кораба "Драгън" на Спейс екс. От южната част на Мексиканския залив стихията се придвижва към западното крайбрежие на щата Флорида, като според експерти вълните могат да надвишат три метра, включително в залива Тампа. След това "Милтън" ще продължи към източната част на щата, отслабвайки при Орландо. От последната пета степен "Милтън" отслабна до четвърта категория през последните часове. Поради големия риск за жителите на крайбрежните райони властите разпоредиха масова евакуация, на места задължителна.

Надпревара с времето, преди ураганът "Милтън" да връхлети Флорида. Хиляди хора бягаха в последните възможни часове за евакуация. Заповед да напуснат домовете си получиха повече от един милион жители на крайбрежните райони на щата. Други се изтегляха по свое желание, за да не преживеят отново кошмара отпреди две седмици, когато друга стихия от четвърта категория удари същия район. Сегашната евакуация доведе до километрични задръствания и недостиг на гориво по бензиностанциите.

От летището във Форт Лодърдейл колегата ни Камен Воденичаров разказа за трудната евакуация към по-безопасни райони на Флорида, отдалечени от застрашената крайбрежна зона.

Този път ураганът се усили до последната пета категория и се очаква да достигне сушата с ветрове до 270 километра в час. Президентът Джо Байдън предупреди, че това може да е бъде най-тежката буря във Флорида от повече от век.

"Ако имате заповед за евакуация, трябва да се евакуирате сега, сега, сега. Това е въпрос на живот и смърт", апелира Джо Байдън, президент на САЩ.

"Милтън" ще достигне сушата край Тампа - дом за повече от 3 милиона души.

"Едно е сигурно за Флорида - ако сте получили нареждане за евакуация, трябва да го изпълните, иначе ще умрете", каза Майкъл Тиленда, жител на Тампа.

"Останахме при урагана Иън и буквално видяхме как покривът на къщата ни отлетя. Този път ще бъде по-безопасно", каза Джейми Уотс, жител на Флорида.

Глобалното затопляне, ускорявано и от човешката дейност, водят до климатични промени и усилват мощта на природните стихии.

"Океанът играе важна роля. Високите температури на морската повърхност осигуряват енергията, от която ураганът се нуждае, за да се засилва. Колко по-надълбоко е топлината, толкова повече енергия може да извлече една буря. В момента наблюдаваме много топли води в Мексиканския залив", обясни Клер Нулис, говорител на Световната организация по метеорология.

В очакване на урагана евакуация имаше дори за животните, включително няколко пингвина. А т.нар. "Ловци на урагани", които събират данни за природните стихии, имаха турбулентен полет със самолета си, известен като "Мис Пиги". Информацията, която събират, помага за опознаването на стихиите и справянето с тях. 8 хиляди военни са мобилизирани за борба с последствията от "Милтън" и това вероятно ще бъде най-голямата мобилизация в щата Флорида.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две поред за Берое в Адриатическата лига
Две поред за Берое в Адриатическата лига
Старши треньорът на Жалгирис: Везенков е европейският Клей Томпсън
Старши треньорът на Жалгирис: Везенков е европейският Клей Томпсън