НОВИНИ

Останаха ли по аптеките ваксини за грип?

Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 08.10.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Има ли достатъчно противогрипни ваксини в аптеките? В сезона на гриповете и респираторните заболявания - недостиг на противогрипни ваксини отчитат в някои градове от страната. На този фон търсенето на препаратите расте. Каква е актуалната наличност в аптечната мрежа и какво трябва да знаят потребителите?

"Според мен говорим за повишаване на интереса на обществото към грипните ваксини. Това е една тема, която търпи положително развитие. Хората търсят вече грипни ваксини, говори се за профилактика", заяви в "Денят започва" д-р Кремена Пармакова - началник отдел "Заразни болести" към МЗ.

Това е нова тенденция, посочи тя. Все повече хора искат да се ваксинират. Допълни, че сега има четирикратен ръст на цялото население по отношение на достъпа до ваксини. Тази година по програма са осигурени 348 000 ваксини. Тя уточни, че се спекулира с това, че на децата трябва да се поставя половин доза. Напротив - и при децата се прилага цяла доза. По отношение на назалната ваксина д-р Кремена Пармакова каза, че бройките на пазара са сравнително малко в сравнение с инжекционните, защото тепърва "проходжа" на българския пазар.

"В момента на пазара може да се намери една от основните ваксини. Една от ваксините, която по-рано беше доставена почти е изчерпана. Очаква се малка доставка за нея", обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Бързото изчерпване на ваксините той обясни с това, че точно сега е периодът за ваксинация и това е нормално. По отношение на назалната ваксина за деца Костов посочи, че не се очаква нова доставка. Все повече хора искат да се ваксинират, но процентът е доста малък в сравнение с останалите европейски страни, допълни той. За ваксината против ковид, той обясни, че тя не може да бъде закупена от аптечната мрежа, а трябва да бъде сложена от личен лекар или в инжекционен център.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От жени за жени: Благотворителен базар в подкрепа на жертвите на домашно насилие организираха в Русе
От жени за жени: Благотворителен базар в подкрепа на жертвите на домашно насилие организираха в Русе
Любопитна коала се промъкна на жп гара в Австралия
Любопитна коала се промъкна на жп гара в Австралия