НОВИНИ

На прага на зимния сезон: Как да се предпазим и лекуваме от грип?

Малко над 20 лева е цената на ваксините, лечението на вируса излиза няколко пъти по-скъпо

прага зимния сезон предпазим лекуваме грип
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
12:14, 05.10.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

На прага на зимния сезон започна имунизацията срещу грип, а фармацевти отчитат засилен интерес от страна на пациентите, които искат да закупят противогрипна ваксина. Количества в аптеките са достатъчни, като цената им варира от 22лв. до 27лв. В случай, че се разболеем от грип, ще ни излезе по-скъпо в сравнение с миналата година, отчитат аптекари. С колко е повишението вижте в следващия репортаж.

Ирина е диабетик и от 10 години винаги си поставя противогрипна ваксина.

“Нямам никакви странични лоши действия от ваксините. Знам много хора, които страдат. Аз се чувствам много добре и не боледувам”, разказа Ирина Вълчева.

Ваксинира се и 86-годишната Мария

“Аз винаги си слагам грипна ваксина. На моята възраст винаги. На мен ми помага. Всеки организъм е различен”, смята Мария Георгиева.

Цветана е по-скептична.

“Аз отдавна не си слагам. Навремето си сложих и не се чувствах достатъчно комфортно, затова спрях да поставям такава ваксина. Не съм боледувала Слава Богу досега”, каза Цветана Кехайова.

Фармацевтите отчитат засилен интерес към противогрипните ваксини.

"Доста по-голям в сравнение с предходни години. Доверието донякъде се възстанови в тази насока, че ваксините вършат работа и от друга страна мисля, че населението се дисциплинира малко повече покрай това, че започнаха да поставят ваксините за ковид. Така че виждаме една положителна тенденция”, поясни Васил Ходжев, магистър фармацевт.

По-скъпо ще ни излезе лечението, ако се разболеем от грип, заради повишението на цените на лекарствата. 10% е разликата спрямо миналата година. Над 35 лева струва само задължителният за лечението противогрипен препарат. Като се добавят сиропи, витамини и евентуални по-сериозни лекарства, сметката нараства още повече.

“Цената ще варира от около 60лв до 100 лв в зависимост от това колко добре бихте искали да се погрижите за себе си”, каза Васил Ходжев, магистър фармацевт.

Лекарите съветват възрастните хора и рисковите групи да се ваксинират, а за тези над 65-годишна възраст има осигурени и безплатни ваксини. Началото на сезона на грипа се очаква през ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров води със сет срещу Зизу Бергс, мачът е прекъснат
Григор Димитров води със сет срещу Зизу Бергс, мачът е прекъснат
Бейрут - кошмар от дим: Как се живее с това, хората спят по улиците?
Бейрут - кошмар от дим: Как се живее с това, хората спят по улиците?