НОВИНИ

39-годишен шофьор с множество нарушения е причинил тежката катастрофа, при която загина френски гражданин

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
15:42, 25.09.2022
7885
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Тежка катастрофа с жертва и ранени в София. Спортен автомобил, управляван от шофьор с множество глоби за превишена скорост, отнесе друга кола на Околовръстното шосе в София. Пред очевидци мъжът разказал, че карал със 150 км/ч. По думите им той е бил в неадекватно състояние. При инцидента на място е загинал френски гражданин, а неговата спътница е в тежко състояние в болница. Ранен е и 46-годишният шофьор на отнесения при пътния инцидент автомобил.

Тежка катастрофа на Околовръстното шосе в София, има загинал, двама са ранени

Около 4.00 часа сутринта спортен автомобил се движел с висока скорост по Околовръстното шосе, Михаил и приятелката му се разминали с него.

"Прехвърча покрай нас точно като изтребител. При което след още две-три секунди се чува един страшен звук под формата буквално на взрив", разказа Михаил Главчев, очевидец.

Спортният автомобил ударил движещия се пред него и го преобърнал по таван.

На място Михаил и приятелката му разбрали, че в ударената кола към летището пътували двама французи, които били на почивка в Банско, а шофьорът е собственик на хотела, в който отседнали. Разговаряли и с водача на спортната кола.

"Както казваше, че се е движел и ударил с над 150 километра, лично на мен ми го каза, в следващия момент пред полицаите каза около 100 - 120. Без да преувеличавам, този човек беше много, много, много пиян", допълни Михаил Главчев - очевидец.

"Първо се вайкаше - леле ударих хората, но след това взе телефона, обади се на някой познат и го чух - ударих една кола - Панамерата е на кайма", каза Биляна Борисова - очевидец.

Спортният автомобил е собственост на фирма, съобщиха разследващите. Все още не е ясно с каква скорост се е движил той.

"Колегите от СДВР, когато са правили оглед, не са констатирали никакви следи от спирачен път. Не е имало опит да се задейства очевидно спирачната уредба на автомобила. Водачът е отказал да бъде тестван на място за алкохол и наркотици. Но в последствие е дал кръвна проба във ВМА", заяви Десислава Петрова - зам. градски прокурор на София, говорител на Софийска градска прокуратура.

Резултатите се очакват до 24 часа. По данни на МВР за последните 11 години 39-годишният шофьор има 23 глоби за превишена скорост. 11 от тях, на стойност близо 2000 лева, все още не са платени.

"Някои от тях са на стойност 400, има няколко и на стойност 600 лева, което предполага, че съгласно закона превишението на скоростта е било с над 41 километра над ограничението", заяви комисар Радослав Начев - заместник-началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР.

"От днес този водач е лишен от право да управлява МПС минимум поне докато не излязат резултатите от медицинските експертизи. Контролът е завишен на максимум, няма да спираме, докато не отстраним всичките тези водачи от пътя", заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от Главна дирекция "Национална полицияя".

От прокуратурата искат глобите за нарушения на пътя да се връчват електронно и да се завишат наказанията за виновниците за катастрофи.

"Както и отнемане на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества", каза Христо Кръстев - заместник-градски прокурор на София.

Няма данни шофьорът на спортната кола да е осъждан. Той е в ареста за 72 часа и е с обвинение за причиняване на катастрофа заради несъобразена скорост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев не успя да стигне финала в Генуа
Адриан Андреев не успя да стигне финала в Генуа
Александър Донски отпадна на старта на квалификациите на Sofia Open
Александър Донски отпадна на старта на квалификациите на Sofia Open