НОВИНИ

5 дни в неизвестност: Търсят Сашко и в крайните квартали на София

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:03, 15.11.2022 (обновена)
8870
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Все още няма следа от изчезналия 12-годишен Александър от Перник. Пети ден полиция и доброволци го издирват като разширяват периметъра на търсенето. Обхождането на възможните места, на които може да е момчето, е многократно разширено.

Претърсват се не само Перник и горите около града, а и крайни квартали на София. Реагира се на всеки един сигнал. Доброволци споделят, че майката на момчето, която се очаква да пристигне в България от чужбина, е изтрила профилите си в социалните мрежи и няма информация дали се е включила в търсенето. Полицията ежедневно работи с бащата, тъй като той е човекът, подал сигнала.

Доброволец: Александър може да говори, не е агресивен, трябва да бъде повикан с по-мил тон

И днес 12-годишният Александър не беше открит. Противно на всички теории, надежди, очаквания и многото доброволци момчето сякаш потъна вдън земя. Вече пети ден. Накрая песимизмът, че детето не може да оцелее толкова време без вода и храна започна да взима превес. Ирина Тонева е доброволец при издирването. Разказва, че Сашко не бил с тежка форма на аутизъм. Ориентирал се в града. Ученик е в четвърти клас, в самостоятелна форма на обучение. Рисувал добре, имал изложба. Ако някой го повика с по-мил тон, би отишъл при него.

"Ако примерно му кажеш: " Ела, Саше, ще ти дам шоколадче", веднага ще дойде, тъй като те го подлагат на специални диети, за детето се полагат добри грижи", обясни Тонева.

Няма нищо положително в развитието на случая, казва секретарят на община Перник Мартин Жабинков. Липсват индикации за места, на които да е било момчето. Периметърът на търсене е разширен и извън района на Перник. Самата община има 270 камери за видеонаблюдение.

"До момента, за съжаление, на тези камери никъде не сме успели да засечем момчето, а и всички тези видеа и материали, които излизаха в социалните мрежи, че евентуално момчето е видяно в определени места от наши съграждани на територията на града, ние ги проверявахме през нашите камери. За съжаление се оказваше, че това не е Александър", обясни Жабинков.

Криминалист: Притесняват ме обясненията на бащата, има нелогични неща в действията му

Късно снощи бащата на Александър пуснал информация в социалните мрежи, че момчето може би е в квартал "Бела вода", в стари постройки над гробищата. Отново без резултат. Нов коментар на разследването направи днес опитният криминалист Ботьо Ботев.

"Има някаква нелогика в неговите действия, аз съм чел протокола му за разпит, който беше поместен в пресата. Разбира се, има някои нелогичности, които се свързани може би с житието и битието на бащата", каза той в "Денят започва".

Забавено е подаването на информацията към полицията от страна на бащата, смята Ботьо Ботев, а когато се реагира бързо при такава ситуация, резултатите могат да бъдат други. Още повече, това че Александър не изчезва за първи път предполага по-голяма бдителност от родителя, казва Ботев. И още, бащата твърди, че не може да живее без детето, а...

"От психологична гледна точка, аз правя оценката, може и да греша, твърде спокойно, обосновано обяснява цялата ситуация", казва Ботьо Ботев.

Според Ботев детето не се е отдалечило много от района на изчезване, възможно е да има пропуски при търсенето. А ако Сашко не е приютен някъде, много вероятно е резултатът да бъде трагичен.

Водолази издирват 12-годишния Александър в езера край Перник

Водолази и днес продължиха с претърсването на водоемите в района, вчера планински спасители с кучета обходиха планината, полицаи, пожарникари и доброволци също помагат, но без резултат. Разпитите, проведени от криминалисти и прокурори, не са събрали данни момчето да е жертва на престъпление.

Вечерта група доброволци се отправи към Радомир, като няколко групи обхождат града и околностите му по предварително разпределени маршрути. Само тази вечер в двата доброволчески пункта в Перник се събраха над 400 души с около 100 автомобила, които се включват в издирването.

Вижте още тук

Кметът на Перник: Необяснимо е как Сашко все едно се е изпарил

Жандармерията и екипи от Столичната община денонощно издирват детето, включително и на труднодостъпни места. Преглеждат се записите на охранителните камери в града, а полицията получава десетки сигнали. Как ще продължи издирването ще реши Областната дирекция на полицията в Перник.

Доброволци търсят Сашко от дни с дрон. Вижте кадрите, които засне Мирослав Георгиев:

Гражданите се призовават незабавно да подават информация на телефон 112.

Репортери: Софи Цветкова, Елиана Димитрова, Йоана Миланова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастичките ни на индивидуално се събраха на лагер на Белмекен
Гимнастичките ни на индивидуално се събраха на лагер на Белмекен
Как работят медиите в Украйна? Пред БНТ говори главният редактор на телевизия "Громадсдке"
Как работят медиите в Украйна? Пред БНТ говори главният редактор на телевизия "Громадсдке"