НОВИНИ

80 000 българи са заразени с хепатит. 90% от тях не подозират за заболяването

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:26, 26.07.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Още

Тревожни данни в навечерието на Световния ден за борба с хепатита.

В Европа около 15 милиона души живеят с хроничен Хепатит В. Данните са на Световната здравна организация. Близо 14 милиона са заразени с Хепатит С. Инфекцията е първата причина за рак на черния дроб и седмата, причиняваща смърт в света.

У нас няма регистър на заразените. Хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа. Инфекцията понякога протича безсимптомно в продължение на 3 десетилетия. А при появата на първите симптоми заразеният може да е развил цироза или рак на черния дроб.

У нас около 80 000 души са инфектирани, но заради липсата на симптоми и профилактика 90% не подозират, че са заразени. Повече от една година здравното министерство подготвя Национална програма за борба с вирусните хепатити.

България е в дъното на класациите за превенция и профилактика на вирусните хепатити.

Силвана Лесидренска - сдружение "Хепактив": В момента се работи на парче, защото няма национален скрининг. Няма фокус върху уязвимите групи. Липсва фокус върху уязвимите групи. Липсва информираност в обществото.

В рисковите група са хората, претърпели операции или кръвопреливане, и пациентите на хемодиализа. Опасност от заразяване крият стоматологични манипулации, поставяне на пиърсинг и татуировки и употребата на наркотици.

Проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Напоследък се обръща особено внимание на гей обществата, където разпространението специално на Хепатит С бележи много големи проценти.

Броят на хората, които се диагностицират и лекуват от хепатит намалява ежегодно.

Проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Трябва до 2030 г. 90% от хората с Хепатит С да бъдат диагностицирани и 90% от тях да бъдат лекувани. Което означава около 5 000 човека на година. А миналата година ние имаме едва 828.

У нас е осигурено най-съвременното лечение за Хепатит В и С.

Силвана Лесидренска - сдружение "Хепактив": За какво ни е това лечение, когато ние не знаем къде са пациентите и не можем да достигнем до тях.

Надеждите са проблемът да се реши с Националната програма за вирусните хепатити.

Проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Основното е да се обхване максимална част от населението в така наречените скринингови програми. Тоест да се търсят вирусните хепатити активно.

От здравното министерство съобщиха, че работата по програмата е приключила. Предстои изготвяне на финансова обосновка. Очаква се програмата да бъде приета до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 години "По света и у нас" - историята на новините вече е на един клик разстояние
60 години "По света и у нас" - историята на новините вече е на един клик разстояние
Опасност от взрив в централен бургаски хотел
Опасност от взрив в централен бургаски хотел