80 000 българи са заразени с хепатит. 90% от тях не подозират за заболяването

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:26, 26.07.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Животът

Тревожни данни в навечерието на Световния ден за борба с хепатита.

В Европа около 15 милиона души живеят с хроничен Хепатит В. Данните са на Световната здравна организация. Близо 14 милиона са заразени с Хепатит С. Инфекцията е първата причина за рак на черния дроб и седмата, причиняваща смърт в света.

У нас няма регистър на заразените. Хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа. Инфекцията понякога протича безсимптомно в продължение на 3 десетилетия. А при появата на първите симптоми заразеният може да е развил цироза или рак на черния дроб.

У нас около 80 000 души са инфектирани, но заради липсата на симптоми и профилактика 90% не подозират, че са заразени. Повече от една година здравното министерство подготвя Национална програма за борба с вирусните хепатити.

България е в дъното на класациите за превенция и профилактика на вирусните хепатити.

Силвана Лесидренска - сдружение "Хепактив": В момента се работи на парче, защото няма национален скрининг. Няма фокус върху уязвимите групи. Липсва фокус върху уязвимите групи. Липсва информираност в обществото.

В рисковите група са хората, претърпели операции или кръвопреливане, и пациентите на хемодиализа. Опасност от заразяване крият стоматологични манипулации, поставяне на пиърсинг и татуировки и употребата на наркотици.

Проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Напоследък се обръща особено внимание на гей обществата, където разпространението специално на Хепатит С бележи много големи проценти.

Броят на хората, които се диагностицират и лекуват от хепатит намалява ежегодно.

Проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Трябва до 2030 г. 90% от хората с Хепатит С да бъдат диагностицирани и 90% от тях да бъдат лекувани. Което означава около 5 000 човека на година. А миналата година ние имаме едва 828.

У нас е осигурено най-съвременното лечение за Хепатит В и С.

Силвана Лесидренска - сдружение "Хепактив": За какво ни е това лечение, когато ние не знаем къде са пациентите и не можем да достигнем до тях.

Надеждите са проблемът да се реши с Националната програма за вирусните хепатити.

Проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Основното е да се обхване максимална част от населението в така наречените скринингови програми. Тоест да се търсят вирусните хепатити активно.

От здравното министерство съобщиха, че работата по програмата е приключила. Предстои изготвяне на финансова обосновка. Очаква се програмата да бъде приета до края на годината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
60 години "По света и у нас" - историята на новините вече е на един клик разстояние
60 години "По света и у нас" - историята на новините вече е на един клик разстояние
Опасност от взрив в централен бургаски хотел
Опасност от взрив в централен бургаски хотел