НОВИНИ

Протести и сблъсъци в САЩ, нова вълна на активизация и насилие

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:02, 26.07.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция през изминалата нощ в САЩ. В Сиатъл бяха арестувани 45 души. Ранени има и сред полицаите, и сред демонстрантите.

Протестите на движението "Животът на чернокожите има значение" се възобновиха с нова сила тази събота и неделя, след затишие през последните седмици.

Сълзотворен газ, лютив спрей, светлинно-звукови гранати - арсеналът на полицията срещу демонстрантите в Сиатъл. Градът на западното крайбрежие беше най-горещата точка тази нощ. До сблъсъците се стигна, след палеж и рушене на частна собственост от страна на протестиращи.

"Федерални, вървете си у дома!", скандираха демонстрантите. Причината за гнева им е разполагането в града на тежковъоръжени федерални агенти.

Кметът Джени Дънкан призова за мирни демонстрациите да са мирни, но остро критикува това решение на президента, който според нея е взел на прицел градове на демократите като Сиатъл и Портланд.

Федерални агенти - против волята на кметовете, бяха изпратени и в Чикаго, Канзас сити и Албакърки, Ню Мексико.

Напрежение имаше и в други градове - в Остин, Тексас мъж беше застрелян по време на протест. В Лос Анджелис имаше сблъсъци. В Луисвил, Кентъки, чернокожи от местна милиция, въоръжени с автомати и пистолети, демонстрираха с искане за справедливост след убийството на Бриона Тейлър от полицай през март.

В Портланд протестът се състоя за 59-ти пореден ден. Именно ситуацията там разпали с нова сила демонстрациите срещу расизма и полицейското насилие , затихнали от седмици. След стълкновенията между федерални агенти и протестиращи, вчера в цялата страна демонстранти показаха нова мобилизация и решимост да бъдат чути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локализиран е пожарът край старозагорското село Дълбоки
Локализиран е пожарът край старозагорското село Дълбоки
Продължават протестите и в други градове на страната
Продължават протестите и в други градове на страната