НОВИНИ

Спряха програмите за превенция на СПИН, още един вирус без контрол

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:24, 25.07.2020
13194
Чете се за: 11:17 мин.
След новините

Серопозитивните и инфектираните с ХИВ остават без контрол. Всички програми по превенция на СПИН спряха, а с това и откриването на заразените и тяхното лечение.

Екипът се разпадна, след като за втори път финансирането им спира за неопределено време. Единствената организация в София, която работи по превенция на разпространението на ХИВ и с инжекционни наркомани затвори врати.

Анна Любенова - фондация "Инициатива за здраве": Ами разчистваме, прибираме си 22 годишната история. Даже караме 23-тата ..и много спомени, много неща, но взехме решение да приключим, защото така не се работи. От година на година, от месец на месец.

Елена Янкова - изп. директор на "Инициатива за здраве": Бяхме повече от 14 човека и с доброволците 20. Сега последно сме трима.

От години бусът им обикаля улиците на София, за да раздава безплатни игли и спринцовки. Еднократната им употреба е ключова, за да не се разпространява и ХИВ и хепатит, правят им редовно и тестове. Спечелили са доверието на всички, очакват ги, разчитат на тях.

Елена Янкова - изп. директор на "Инициатива за здраве": Да не говорим, че и в аптеките не им продават. Те и да искат да си ги набавят - няма. Защото много малко са аптеките, които ги продават на такива хора. Имахме един период в който ние продавахме иглите и спринцовките. За някои от видовете, защото нямахме пари хората ни разбраха, даже си бяхме написали на буса, на стотинките на които ги купуваме ето ги касичките .. и те си ги купуваха от нас, никакви възражения.

Анна Любенова - фондация "Инициатива за здраве": Две години пауза и за първите 6 месеца открихме толкова случаи, колкото преди сме откривали за две години.

Но сега няма как да продължат по този начин. Преди 3 години Глобалният фонд за борба с туберкулоза, СПИН и малария спира да плаща за програмите за превенция. Предполага се, че щом отдавна вече сме членове на ЕС, все ще намерим сили да продължим и сами.

Спирането не е неочаквано, отдавна предупреждавано, много пъти отлагано. Но на здравното министерство му трябват 2 години, за да задвижи конкурсите. Въпреки че оранизациите се броят на пръсти, и нямат с кого да се конкурират.

Но двете години прекъсване си дават своите поражения. Вместо 10, успяват да стартират едва 4 програми - в Бургас, Пловдив, Варна и София.

Анна Любенова - фондация "Инициатива за здраве": Ето тук са досиетата на хората, които през последната една година сме водили като случаи. Воденето на случай е една услуга когато открием човек с ХИВ и изследваме го на улицата, откриваме го че е ХИВ позитивен, от там нататък ние буквално за ръка го водим по всички институции, за да може този човек да се озове в терапия. Ако няма лична карта, изваждаме му лична карта. Отиваме да извадим потвърдителен протокол, записваме му час в инфекциозна болница напомняме му кога му е часа, водим го до там. Записваме го в метадонова програма. Всички услуги, които му се полагат, ако ние това не го вършим, броят на тези които сме открили и които достигат до терапия ще бъде изключително минимален. Те се загубват по пътя. Горе долу тази година от всички, които сме открили, половината са успешни, което е изключително голям процент за нашите хора.

Лечението е важен път за спиране на разпространението. С настоящата терапия, вирусът може така да бъде потиснат, че инфектираният не може да зарази друг.

Елена Биринджиева - "Чекпойнт", София: Научен консенсус има - този човек не може да предава на своите партньори по сексуален път ХИВ. И затова при нас много важна цел, която си поставяме е да включваме хората максимално бързо на терапия за да може да постигат хората този неоткриваем вирусен товар което се постига буквално вече със съвременните медикаменти до три месеца след стартиране на лечението.

Центърът, работи с проституиращи и с мъже, които правят секс с мъже. И също от години е единствен в София. Спирането на финансирането драстично ще ограничи работата им. Вече са освободили повечето от екипа.

Елена Биринджиева - "Чекпойнт", София: На първо място от квалифицираните обучени хора. Ние имахме един екип от може би 7 теренни сътрудника, които работиха с различните групи - говоря за проституиращи, употребяващи наркотици и мъже, които правят секс с мъже. Тези теренни сътрудници са освободени от 26-и юни, двама лекари са освободени, от екипа и една медицинска сестра. Услугите които бяха на терен с рисковите групи спряха, а ние сме да доизживяване. Потокът на хора на ден е много голям - това е между 28 и 30 души дневно минават през центъра. Дори сега, когато сме с намалено работно време например вчера цялото стълбище и навън беше излязла опашката от хора - чакаха в рамките на 50 минути. Една четвърт от всички ХИВ позитивни в страната нови случаи са открити при нас. За един месец откриваме средно между 4 и 6 нови случая, в зависимост от месеците и аз си мисля, че това ще са дългосрочни последствия предимно за здравето на пациентите.

Програмата спира и в Пловдив, Варна и Бургас.

Нела Иванова - Сдружение "Доза обич", Бургас: По отношение намаляването на вредите, това прекъсване би било фатално тъй като това не е първото прекъсване от гледна точка на работата на това че работата с хората които употребяват наркотици по намаляването на щетите тя е свързана с работа на улицата, т.е. и това са хората които не са обхванати от нито една институция. А хората реално, които употребяват наркотици и те не са обхванати от нито една служба т.е. те не са в лечебници, никъде не посещават и не получават социални услуги всъщност остават без каквито и да било услуги в момента. За тази година се надяваме да не спре работа и да не приключи с ангажиментите си, но за съжаление това няма да са основните нископрагови услуги да хората които употребяват наркотици които са съществени и за достъпа им до последващи услуги. т.е. ако ние не работим с хората които са на улицата и употребяват наркотици те няма да стигнат и до лечебни служби.

Този край е предизвестен и ясен още в края на миналата година. Последният път обществените поръчки минали за 7 месеца. И за да няма прекъсване, новият конкурс трябваше да се обяви още през ноември. Но тогава все още е имало действащи договори, обясняват писмено от министерството на здравеопазването. Но не уточняват как това пречи на процедурата. После пък мерките за дистанция попречили на работната група и обявяването на конкурса.

Иначе подготовката му е започнала в края на миналата година и завършила едва май тази. И веднага след това да да беше обявен конкурса, е ясно че ще има прекъсване на програмата по превенция. Въпреки новата амбициозна цел, която министерството си поставя - разширяване на обхвата за 22 области в страната и увеличение на финансирането до 1 милион лв.



БНТ - Каква е причината да не бъдат обявени навреме конкурсите по програмите запревенция, за да се избегне спирането им?

През месец ноември месец 2019 г. са били налице действащи договори за превенция на ХИВ и СПИ сред уязвимите групи. … Предвид разпространението на COVID-19 в световен мащаб, … са установени мерки, които суспендират процесуалните срокове. В следствие на това е било невъзможно обявяването на обществени поръчки за периода на пандемията. Допълнително препятствие съществуваше и във връзка с възприетите мерки за дистанция и забраната за събиране на хора, което от своя страна ограничи и затрудни работата на експертите в работната група.

Какви са намеренията на министерството спрямопревенцията на ХИВ и СПИН? В края на 2019 г. е назначена работна група, която да подготви условията на обществената поръчка. Работната група е приключила своята работа в края на месец май 2020 година, като съгласно подготвените от нея условия дейностите ще обхванат общо 22 области на страната и ще се работи сред по-голям брой уязвими групи. Предвижда се стойността на поръчката да бъде 1 000 000 лева.

Анна Любенова - фондация "Инициатива за здраве": Ами това е положително, че програмата ще бъде разширена, аз дълбоко се съмнявам че в 22 града ще бъдат намерени онези организации, които изградиха капацитет в продължение на повече от 15 години с парите които инвестира глобалния фонд. Изпълнители може би ще се намерят, когато се предлагат едни държавни пари. Вероятността да имаме нови инфекции с ХИВ и други кръвно преносими инфекции, и не просто да имаме нови инфекции и да не знаем за тях е доста голяма.

Десетилетия България успяваше да задържи ниско ниво на разпространение на ХИВ, много организации и структури бяха обучени, изградиха капацитет - сега усилията им се обезсмислят. Всяко прекъсване ни връща години назад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво се очаква да стане в Англия в последния ден от сезон 2019/20?
Какво се очаква да стане в Англия в последния ден от сезон 2019/20?
Посланикът ни в Кипър се е свързал с блокираната от пет месеца българка и съпруга й
Посланикът ни в Кипър се е свързал с блокираната от пет месеца българка и съпруга й