НОВИНИ

80% спад в оборотите на заведенията във Варна след въвеждането на зелен сертификат

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 08.11.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Две седмици след въвеждането на зелените сертификати у нас оборотите на ресторантите и заведенията във Варна намаляха с близо 80%, а 20 на сто от заведенията фалираха. От Сдружението на заведенията в България отправиха критики към държавата, че не е спазила обещанията си към бизнеса и това е довело до затварянето на стотици обекти само за месец.

По обяд масите в заведението за хранене на Михаил Николов са празни. Казва, че през последните седмици клиенти почти няма.

"В нашата фирма от шест обекта три вече са затворени. Аз лично съм "за" спазването на мерките, "за" ваксинацията, но, за съжаление, голяма част от моите сънародници очевидно не са на това мнение", заяви Михаил Николов - собственик на заведения.

Той недоволства, че държавата не спазва поетите ангажименти към бизнеса.

"Беше споменато, че когато започнат тези рестрикции, заедно с тях ще има съответните мерки за помощ. Не само към нас, а и към нашите персонали и към техните семейства", коментира Михаил Николов.

Десетки собственици на заведения в страната са обявили фалит през последните дни, казват от бранша.

"Колегите предпочитат да не работят - разходите се вдигнаха двойно, тройно - електроенергия, доставни цени, осигуровки, заплати", заяви Емил Коларов - председател на Сдружението на заведенията в България.

От бранша настояват да бъдат върнати програмите за компенсации на бизнеса с процент от оборота.

"Най-после антителата за издаване на сертификат да бъдат признати. На второ място безплатните антигенни тестове, защото да дадеш 10 лева за едно кафе примерно да пиеш, е безумие", заяви Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България.

Много варненци, които не притежават зелен сертификат, са категорични, че няма да си направят бърз антигенен тест, за да отидат на заведение.

"Мисля, че трябва да бъдат безплатни, за да могат спокойно хората да ходят по заведенията", заяви Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България.

От бранша заявиха, че до изборите протести няма да има. Ако след това държавата не подпомогне бизнеса, ще има дългосрочни стачни действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допълнителните 228 машини за гласуване няма да се използват за изборите
Допълнителните 228 машини за гласуване няма да се използват за изборите
Гуардиола за назначението на Шави: По-добре е да не ни сравняват
Гуардиола за назначението на Шави: По-добре е да не ни сравняват