НОВИНИ

83-годишната Барбара Юмбер се надява да участва в "Маратон за всички" на ЛОИ Париж 2024

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
13:04, 02.05.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Други спортове
дебютант спечели маратона париж
Снимка: twitter FFAthlétisme
Слушай новината

На 83 години Барбара Юмбер планира да участва в надпреварата "Маратон за всички" на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Състезанието, което за първи път ще даде възможност на непрофесионалисти да се докоснат до Олимпиадата ще се проведе на 10 август.

"Ще бъде истински подарък за 60-ия ми маратон. За мен ще бъде велико постижение", планира тя, поне засега, тъй като броят на участниците в "Маратон за всички" е ограничен до 20 024, и ще бъде теглен жребий. „Маратон за всички“ ще даде на обикновените любители възможността да влязат в ролята на атлети и да участват в маратона, като бягат по трасето на олимпийците.

За да могат наистина всички да станат част от това изживяване, Париж 2024 ще предложи не само традиционното разстояние от 42,195 км (за участници навършили 20 години), но също така и 10-километрово трасе (за участници навършили 16 години), което да е достъпно за възможно най-много хора.

Родената в Германия французойка бяга по 50 километра на седмица. Участвала е в десетки маратони и е спечелила и десетки медали, с които се гордее. Юмбер бяга и по улиците на Париж по време на маратона в началото на април т.г. Тя пробяга дистанцията от 41 км. за 6 часа и 21 минути.

"Това, че ще имаме Олимпиада в Париж е изключително", заяви Барбара Юмбел, цитирана от агенция "Ройтерс, от дома си в Обон, намиращ се на час път на север от Париж.

Барбара Юмбер е пробягала около 8 000 километра. Повече от 40 години след като започва да се състезава, през миналата година Юмбер подобрява световния рекорд в нейната категория на френския атлетически шампионат, бягайки 125,271 километра за 24 часа. Как го постига? Отговорът на французойката е с много тренировки и внимание към хранителния режим.

"Бягането помага за баланса на човек. Когато бягаш, изчистваш съзнаието си и после се чувстваш много по-добре", добавя Барбара Юмбер и не планира скоро да приключи с маратона: "Докато ставите не ме болят, ще продължавам."

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд и гръмотевици в много райони от страната в сряда
Дъжд и гръмотевици в много райони от страната в сряда
Полярният ни кораб се завърна във Варна след първата си експедиция до Антарктида
Полярният ни кораб се завърна във Варна след първата си експедиция до Антарктида