НОВИНИ

Адвокатът на болница "Шейново": Има основание за обжалване на обезщетението от 100 000 лв.

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
07:53, 06.03.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Има основание за обжалване на решението на Софийски градски съд, който постанови обезщетение в размер на 100 000 лв. на родителите, които подадоха сигнала за разменените бебета в столичната АГ болница "Шейново". Финалното решение обаче ще бъде взето в 14-дневен срок от ръководството на болницата. Това заяви в ефира на "Денят започва" Вили Костадинова, адвокат на АГ болница "Шейново".

"След като се запознахме с решението на съда смятаме, че има основание за обжалване. Дали обаче ще се обжалва, финално това ще бъде решение на ръководството на болницата", подчерта Костадинова.

Съдът постанови 60 000 лева обезщетение за майката и 40 000 лева за бащата на размененото бебе за претърпени неимуществени вреди.

Семейството настояваше да получи от болницата 300 000 лева. Отхвърлени са исковете на други роднини на бебето. Заради това семейството ще трябва да плати разноските - почти 14 000 лева.

"Съдът присъди три пъти по-ниска сума от тази, която първоначално заявиха ищците. Искам да подчертая, че поради този прекомерен иск не беше възможно да се проведат преговори за сключване на споразумение, точно поради тази амбиция за получаване на изключително високо обезщетение. Ищците са осъдени да платят разноските по делото, които болницата е направила, които са над 13 000 лева", каза адвокат Костадинова.

Защитникът на болницата съобщи, че са наложени административни наказания на някои от лекарите и че делото на другото семейство, пострадало при размяната на бебетата, още не е приключило.

"Първото заседание по делото беше отложено, второто заседание е в края на март. Там тепърва ще се събират доказателства. Преговорите станаха абсолютно невъзможни и по двете дела заради прекомерната амбиция за високо обезщетение", подчерта Вили Костадинова.

Тя е категорична, че от страна на болницата е имало воля и готовност да се водят преговори.

"Леко смущаващо в мотивите на съда е, че съдът приема, че жените, които са родили скоро са цитирам "на ръба на дееспособността". Не можем да приемем, че една жена е неадекватна, само защото е родила скоро. Искам да обърна внимание на още един важен факт. Той е, че майката е подписала документацията. В тези документи се вписва номер на бебето, ръст, пол и майката ги подписва. Това означава ли, че тя не носи отговорност за подписа си?"

Адвокат Костадинова обобщи, че има промени в болницата след този инцидент и те са с цел да се гарантира да не се получи подобна ситуация.

Вижте прякото включване на Варсен Такворян

"Размерът в едно такова дело се решава по справедливост от съда. Важното е, че обществото получи възмездие от безконтролното управление на здравеопазването", каза в студионо на "Денят започва" Стоян Стойков - адвокат на едно от семействата на разменените бебета осъди "Шейново".

"По отношение на дееспособността съдът ясно е заявил, че в настоящия казус майката е родила с Цезарово сечение и едва ли е имала възможността, предвид упойката, за да запомни, както казаха всички свидетели на болницата, номера на бебето", подчерта адвокат Стойков.

"Категорично се установи по делото, че служителят на болницата, който е бил при изписването, не е сверявал гривните на бебетата и майките и техните номера", заяви той.

Адвокат Стойков съобщи, че има административно наказателно дело в районен съд в София във връзка с някои от служителите на болницата.

Адвокат Костадинова репликира:

"Има две наказателни постановления във връзка с проверката от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". И двете постановления се обжалват и производствата са висящи, няма нищо тайно в това".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити и Реал Мадрид трябва да довършат започнатото
Манчестър Сити и Реал Мадрид трябва да довършат започнатото
Вандализъм в София: Защо изпочупиха нова автобусна спирка?
Вандализъм в София: Защо изпочупиха нова автобусна спирка?