ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Агенцията по храните започна засилени проверки по морето

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Агенцията по храните започна проверки в морските курорти. Инспекторите следят за качеството на храната, която се предлага на туристите. Контролът обхваща и осигуряването на висока хигиена при приготвянето ѝ.

      Какво установи днешната проверка - вижте репортажа на Давид Сукнаров.

      Екип на БНТ влезе с инспектори от Агенцията по храните в един от големите хотели в Слънчев бряг, който предлага услугата "ол инклузив". Проверката започва от кухнята.

      "Проверката установи, че относно сграден фонд и оборудване, обектът се намира на добро хигиенно и техническо състояние. Всички храни, които са получени в обекта, се съхраняват при условия, определени от производителя. В срок на годност са. Персоналът притежава редовно заверени здравни книжки. Всички храни, които се намират на блок масата, са съпроводени с етикет, който показва наличните алергени", каза д-р Красимир Колев, главен инспектор в отдел "Контрол на храните" към ОДБХ-Бургас.

      Хотелиерите от своя страна са направили организация, така че да не се изхвърля оставащата храна, нито да я предлагат повторно.

      "Ние имаме много голям брой персонал. Храната, която остава сега от закуска, се дава на персонала за закуска. Всяка година преди започване на сезона си проучваме доставчиците, от години работим с едни и същи доставчици почти, които са проучени, купуваме качествена храна", казва Ростислава Димитрова, мениджър на хотел в Слънчев бряг.

      Засилените проверки, които са започнали от вчера, досега не са открили нарушения.

      "При по-сериозни нарушения се съставят актове, които варират в зависимост от степента и вида на нарушението - от 2000 до 4000 лева, а при повторно такова нарушение се увеличават двойно. Като статистика от миналия сезон най-честите нарушения са били такива, че е установено предлагане на храни в обекти, които не са били регистрирани по реда и условията на Закона за храните", каза Даниела Кепекова, началник на отдел "Контрол на храните" към ОДБХ-Бургас.

      Проверките ще продължат до 15 септември.

      Чуйте последните новини, където и да сте!
      Последвайте ни във Facebook и Instagram
      Следете и канала на БНТ в YouTube

      ТОП 24

      Най-четени

      Водещи новини

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?