НОВИНИ

МС призова разследващите за реакция срещу изявления на "Възраждане" (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
19:04, 27.06.2023
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Правителството призова разследващите органи да реагират на изявленията и действията на "Възраждане", които призовават към насилие, включително и срещу политически фигури. Премиерът Николай Денков поиска реакция и от партиите и от президента. И реакцията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. За него така българското правителство е обявило война на партията му. По-късно Софийска градска прокуратура се самосезира и възложи проверка на ДАНС и ГДБОП дали депутат е извършил престъпление против правата на гражданите.

Премиерът Николай Денков започна изявлението си за "Възраждане" с цитат от проф. Георги Фотев.

"В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии, обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите", заяви Денков.

Според Денков действията на "Възраждане", които подстрекават към насилие и омраза, са започнали преди две години. Денков призова институциите, политическите сили и президентската институция да вземат отношение.

"Дали те смятат, че е нормално да се активират през последните месеци, седмици, все повече призивите за насилие, включително и за насилие спрямо политическите фигури и политическите лица в НС", каза Денков.

Вътрешният министър заяви, че е издал стриктни разпореждания към областните дирекции на МВР в страната.

"Да бъдат особено внимателни и да се намесват адекватно, тогава когато има отявлени изяви за провокации към бунтове, въстания, напрежения и насилие", заяви Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

"Аз призовавам българските разследващи органи да установят онези действия, които са съставомерни, да образуват съответните проверки, да започнат съответните разследвания", каза Атанас Славов, министър на правосъдието.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на свой ред обвини управляващите в неофашизъм заради опит, по думите му, "Възраждане" да бъдат забранени.

"Днес станахме свидетели на нещо безпрецедентно, което за първи път се случва в най-новата история - българското правителство или това, което беше назначено от американския посланик, обяви война на една българска политическа партия", заяви Костадин Костадинов.

Костадинов напомни, че не признава правителството с мандата на ПП-ДБ. И се обърна към кабинета:

"Нека да се срещнем на полето на българското правосъдие, нека да си говорим за това кой кого иска да забранява, нека да си поговорим за това, кой кого иска да репресира, нека да си поговорим за това, кой в какви посолства ходи, нека да си поговорим за това, кой се отчита на чужди посланици и кой чертае разделителни линии в нашето общество, нека да си поговорим за това, кой иска да въведе държавата ни във война", каза Костадинов.

Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че "Възраждане" имат прояви на екстремизъм.

"На фашистки уклони, имат го. Но да, "Възраждане" имат прояви на краен екстремизъм напоследък", коментира Корнелия Нинова.

Други парламентарно представени партии и президентската институция не реагираха на призива на Денков.

От прокуратурата се самосезираха и образуваха проверка, която трябва да установи дали "чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин народен представител от 49-ото Народно събрание проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност". Срокът на проверката е три месеца. При наличие на достатъчно данни ще бъде образувано досъдебно производство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията по храните започна засилени проверки по морето
Агенцията по храните започна засилени проверки по морето
Български талант в бокса почина само на 20 години
Български талант в бокса почина само на 20 години