НОВИНИ

Ново свлачище се активизира във Варна (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 28.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Ново свлачище край плажа във Варна за последния месец - този път в района на Трета буна във Варна. Районът ще бъде обезопасен с предпазни колчета и табели, които забраняват паркирането на автомобили и преминаването на пешеходци по тротоара. Това е предписанието на експертна комисия, която направи оглед днес на място.

Причината за активиране на старото свлачище в района на Трета буна са подпочвени води по Крайбрежната алея.

“По наша преценка, на пръв поглед, може би, няма да се стигне до някакви тежки свлачищни процеси към този момент, но трябва да обезопасим за хората, да им дадем гаранция и сигурност”, каза Огнян Рачев, зам. областен управител на Варна.

Това е второто свлачище за този месец на Крайбрежната алея във Варна. В началото на декември земна маса се свлече в района на Рибарския плаж, като откъсна част от асфалта на Крайбрежната алея и повали едно дърво.

“По принцип районът тук е опасен, свлачищен и ние имаме такива наблюдения с годините. Също районът е много натоварен от автомобили, паркоместа и хора... и смятаме, по решение на комисията, да ограничим паркирането в този участък и за в бъдеще се надявам да се вземе трайно решение за ограничаване въобще на движението на автомобили по алеята”, обясни Жоро Георгиев, началник отдел „Дейности по защита на населението“ в Община Варна.

Освен ограничаване паркирането на автомобили в района, ще бъдат поставени и табели, за да не преминават пешеходци по тротоара. Според експерти проблемът със свлачищните процеси по Крайбрежната алея трябва да бъде решен с изготвянето на проект за цялостното укрепване на ската.

Репортер: Нора Бочева

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
LawConnect триумфира в 78-ото издание на ветроходната регата Сидни - Хобърт
LawConnect триумфира в 78-ото издание на ветроходната регата Сидни - Хобърт
Българската професионална футболна лига е против създаването на Суперлигата
Българската професионална футболна лига е против създаването на Суперлигата