НОВИНИ

Александра Стублева: Много съм щастлива от спечеления медал

bnt avatar logo
от Калоян Николов , Източник: БНР
10:42, 26.05.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
александра стублева съм щастлива спечелия медал
Слушай новината

Българската състезателка по олимпийско карате Александра Стублева записа историческо постижение на европейското първенство в Пореч, Хърватия, след като постигна четири поредни победи и се класира за финала в категория над 68 кг.

Това бе и първи голям финал в историята на българското олимпийско карате при мъжете и при жените.

По пътя си до битката за европейската титла Стублева победи последователно Доминика Татарова (Словакия) с 5:2, Доротя Пап (Унгария) с 1:0 и актуалната световна шампионка Елени Чацилиаду (Гърция) с 3:1. На полуфиналите българката надделя с 4:0 над Фортеса Орана от Косово.

Във финалната битка каратистката ни се изправи срещу представителката на Турция - Мелтем Акиол Ходжаоглу и загуби с минималното 0:1 точки. По този начин Стублева се поздрави със сребърния медал, който е първи за България от европейско първенство по карате при мъжете и жените

"Осъзнавам колко е значимо това постижение. Това ми е първият медал при жените и за мен е от много голямо значение. Във финала прибързах. Направих една грешка в началото. След това имах време и се опитах да я поправя, но не успях. Сега, ако имах възможността отново да изиграя тази среща, по друг начин щях да я проведа. Ще си оставя възможността, следващия път да победя туркинята. Тя не е непреодолим съперник. Аз съм я побеждавала и мога смело да кажа, че съм доста по-добра от нея", това сподели специално за БНР европейската вицешампионка по карате Александра Стублева.

"По-време на елиминацията имах съпернички от съвсем различен ранг, от съвсем различен тип. На татамито излизах аз със себе си и не ме интересуваше кой застава пред мен. Тактиката ми беше ясна. Бяхме се разбрали с треньора, знаех блестящо какво да правя, как да се държа при определено развитие в двубоя. Нямах никакви притеснения. Играх срещу действащата световна шампионка. Победиха я убедително и съм много, много щастлива", допълни Александра.

След две седмици Александра Стублева заминава за Париж, където ще се бие за спечелване на квота за Игрите в Токио през лятото.

"Времето е много малко. Трябва да си построя дните, че да съм максимално добре подготвена в Париж. Трябва да направим корекциите – силни, слаби страни, които забелязахме сега на състезанието, в реална ситуация. За мен ще е важно да запазя спокойствие и концентрация през целия този период. Трябва да вярвам в този успех. Турнирът в Париж ще е доста по-различен, защото там се обединяват две категории. Това означава, че ще срещна противнички от категория, в която не съм играла от дълго време. Познаваме се все пак, но за всички ще е различно. За мен е важно да изляза със същата настройка като на европейското първенство. Важно е да съм стабилна и концентрирана докрай, защото това ще е ключовото", допълни Стублева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристоф Галтие и Лил се разделиха след спечелената титла
Кристоф Галтие и Лил се разделиха след спечелената титла
Тенисистите във фокус на Ролан Гарос (ВИДЕО)
Тенисистите във фокус на Ролан Гарос (ВИДЕО)