НОВИНИ

Американският избирател между колебанието и избора

Какво си казаха Харис и Тръмп по време на ТВ дебата?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:41, 12.09.2024
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

След първия президентски дебат в Съединените щати Камала Харис и Доналд Тръмп тази вечер се отправят към колебаещите се щати - Северна Каролина и Аризона. Демократите ликуват след телевизионния сблъсък, който е бил гледан от близо 67 милиона души - с 10 милиона повече от дебата между Тръмп и Байдън през май. Успя ли обаче словесният дуел да повлияе значително на проучванията. Според сайтът Real Clear PОlitics Харис води с малко повече от два пункта пред Тръмп? Но данните в колебаещите се щати са почти изравнени - така 8 седмици преди президентските избори - изходът от тях ще решат така наречените независими избиратели - тези, които не са решили още за кого да гласуват. Успя ли някой от кандидатите да спечели именно техните сърца и умове?

След първия президентски дебат в Съединените щати Камала Харис и Доналд Тръмп тази вечер се отправят към колебаещите се щати - Северна Каролина и Аризона. Демократите ликуват след телевизионния сблъсък, който е бил гледане от близо 67 милиона души - с 10 милиона повече от дебата между Тръмп и Байдън през май.

Успя ли обаче словесният дуел да повлияе значително на проучванията. Според сайтът Real Clear Politics Харис води с малко повече от два пункта пред Тръмп.

Но данните в колебаещите се щати с почти изравнени - така 8 седмици преди президентските избори - изходът от тях ще решат така наречените независими избиратели - тези, които не са решили още за кого да гласуват. Успя ли някой от кандидатите да спечели именно техните сърца и умове?

Дебатът във Филаделфия циментира Камала Харис като равностоен опонент на Тръмп след медийния й първи месец от надпреварата, в който тя успя да заличи 6 процента преднина на републиканците. Но историята показва, че дебатите в американската политика не могат да решат изборния резултат, той остава в ръцете на независимите избиратели от щатите на североизток от така наречения Ръждив пояс и тези на юг от Слънчевия пояс.

Те са млади, те са студенти и не знаят за кого да гласуват. Това са независимите избиратели от един от най-оспорваните щати - Аризона, където Джо Байдън спечели с едва около 10 хиляди гласа през 2020 година. В Университета Тусон републиканците се опитват да ги привлекат.

"Този клуб е велик. Един от най-големите е и дори организираме пътувания".

"Не съм за нито един от кандидатите, но ако се запиша в политически клуб, може би ще имам повече информация и ще взема правилното решение".

18% от младите в Аризона решават за кого да гласуват в последния момент. А в един от кварталите на Феникс, населяван предимно от латиноамериканци, демократите водят битка от врата на врата.

"Камала Харис ще подобри ситуацията, особено за абортите, това би трябвало да те интересува като млад човек".

"Сега като ми го обяснявате - да, изглежда добре - икономика, аборти, важно е човек да прави с тялото си, каквото реши".

И, да, Камала Харис доминира телевизионния дебат, но изглежда, че това не е достатъчно за независимите избиратели.

"Всички са фокусирани върху независимите избиратели, но много от тях казват, че искат да чуят още детайли, особено от Камала Харис. Но и Тръмп не говори конкретно за плановете си. Много гласоподаватели не следят толкова отблизо посланията им. На кампанията й липсва същина. Рядко виждаме кандидатите да говорят за политически инициативи и със сигурност не виждаме това по време на дебат", категорична е Лори Кокс Хан - професор по политология.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечерното шоу на БНТ се завръща тази вечер с Тончо Токмакчиев
Вечерното шоу на БНТ се завръща тази вечер с Тончо Токмакчиев
Задушливи миризми тормозят жителите на Бургас
Задушливи миризми тормозят жителите на Бургас