НОВИНИ

Ананиев за обиските: Завърта се политическата бухалка (ОБЗОР)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:56, 10.04.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Полицейска акция във фирми, свързани с народния представител от ПП-ДБ Настимир Ананиев. От прокуратурата съобщиха, че разследването е с европейска заповед, издадена от Белгия. Във фокуса е организирана престъпна група за трафик и пране на пари. Според депутата става дума за проверка на белгийска фирма, с която неговата счетоводна компания е работила преди време.

Около 10.00 ч. сутринта полиция и жандармерия спря пред два адреса в София. А скоро след това се появиха информации, че и на двете локации има фирми, свързани с депутата Настимир Ананиев.

"Чух се с мениджъра, каза, че се прави проверка на белгийска фирма, която в един момент сме обслужвали и искат документи, чакат счетоводителката, която е на половин работен ден да дойде да ги предостави", каза Настимир Ананиев - народен представител от ПП-ДБ.

Ананиев заяви, че не е притеснен и видя във влизането в офисите политическа бухалка.

"За мен това е политическа бухалка, която в момента се опитват по някакъв начин да се върти. Не виждам по абсолютно нищо нередно да се обслужват чуждестранни фирми и когато някой дойде и поиска документация, тя ще бъде предоставена, ще съдействаме на органите, които искат документи", коментира депутатът.

Разследваната от белгийските власти престъпна група се занимавала с трафик на упойващи средства и психотропни вещества и пране на пари. В схемата са били замесени белгийци, но и български юридически лица, съобщиха от прокуратурата. Според наши източници е поискано разкриването на банкова тайна за конкретни сметки и разпити. Извършени са претърсвания на ул. "Петър Парчевич" и бул. "Александър Стамболийски" в София.

Справка в Търговския регистър показва, че на адреса на бул. "Александър Стамболийски" се намират двете фирми, на които е собственик Настимир Ананиев. Едната е със счетоводна дейност, а другата с търговска.

Хора, работещи в сградата, казват, че нито са засичали там депутата, нито знаят за какво е акцията.

"Не съм го засичал тук, нямам идея дали изобщо е свързан със сградата по някакъв начин. Има полиция навсякъде, мислех, че някакво учение може да е."

"Не съм го виждал, нямам никаква информация, даже днес разбрах, че има някаква връзка с тази сграда и офиси тук."

Преди да стане депутат Ананиев е бил управител на 13 компании, според Търговския регистър. Законът не му забранява да е собственик на фирмите, но сега повечето са прехвърлени на името на съпругата му. Справка в Търговския регистър показва още, че освен собственик на двете компании на бул. "Александър Стамболийски", Настимир Ананиев е съдружник в дружество, което се занимава с недвижими имоти. Партньори там са му ирландски граждани. Според справката, в миналото Ананиев е бил управител и на фирма, намираща се на ул. "Петър Парчевич", но впоследствие е била прехвърлена на белгийски гражданин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонтажът на сектор "А" на стадион "Българска армия" ще се състои на 18-и април
Демонтажът на сектор "А" на стадион "Българска армия" ще се състои на 18-и април
Освободиха шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" заради незаконосъобразни действия
Освободиха шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" заради незаконосъобразни действия