НОВИНИ

Ученици прилагат успешно мярката "без телефони в училище" във Враца

bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 10.04.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече училища по собствена инициатива прилагат успешно мярката "без телефони в училище". И децата я възприемат изненадващо добре. Във Враца забраната за мобилните устройства се прилагала само като наказание. Сега обаче, учениците от 1-ви до 7-и клас в едно училище казаха "не" на телефоните, не само по време на учебния час, а през целия ден.

Всяка сутрин учениците във врачанското училище "Христо Ботев" оставят мобилните си телефони в обособен за това шкаф с отделни номерирани клетки. Шкафът остава заключен през целия учебен ден, а ключовете се съхраняват от ръководството.

"Учителят, който има последен час, взема ключа и в края на часа отключва шкафа и раздава мобилните устройства на децата, които ще си тръгват. За всички ученици, включени в целодневната организация, този процес продължава и следобед", каза Диана Гоцова - зам.-директор на СУ "Хр. Ботев", Враца.

И така междучасието отново се превръща във време за почивка, смях и общуване.

"Преди не ни стигаше време да идем да си напълним вода или да отидем до тоалетната. Сега ни стига абсолютно цялото време даже и да си приготвим учебниците също така. Станахме по-сплотени и си общуваме повече", смята Ивайла Каменова - ученичка от 5-и клас.

"Децата се чувстват много по-спокойни, усмихват се и си общуват. Организират се в двора и играят игри, които досега не бяхме ги виждали, че знаят и могат", отбеляза Диана Гоцова - зам.-директор на СУ "Христо Ботев", Враца.

В началото мярката "Без телефони в училище" се прилагала само за наказание - в класове с понижени образователни резултати или пък с влошена дисциплина. Постепенно обаче става ясно, че мярката дава прекрасни резултати и се приема много добре.

"Фокусът от телефоните е изместен върху учебния материал, върху контакта между тях. Също така, мога да кажа, че ги забелязвам да си помагат един на друг, агресията е намалена", каза Цветомила Димитрова - преподавател на Български език и литература.

Родителите също са доволни. При спешна нужда от връзка с децата им, общуването става чрез приложението на електронния дневник. Там има достъп до всички телефонни номера, както на учителите, така и на родителите. В момента се обмисля системата да се приложи и при гимназистите.

"Тези телефонни органайзери ги има и там, но всъщност нямат вратички, имат само шкаф без вратичка. Така че през цялото това време на учебния час, телефонът им престоява там и ги използват само междучасията. А учениците, които сега завършват 7-и клас са учениците, които ще запълнят паралелките ни в 8-и клас при прием след основно образование. Така че тази мярка се прилага вече, мисля, че няма да бъде проблем да продължи в следващия етап", обобщи Диана Гоцова.

Колкото повече време децата прекарват без телефонни устройства, толкова са по-спокойни, осъзнати и присъстващи в настоящето. И толкова по-способни стават да се концентрират.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима футболисти на Ботев Пловдив са под въпрос за мача с Ботев Враца
Трима футболисти на Ботев Пловдив са под въпрос за мача с Ботев Враца
Пловдив ще приеме Европейското първенство по гребане догодина
Пловдив ще приеме Европейското първенство по гребане догодина