НОВИНИ

Схеми за милиони: Българи са обвинени в най-голямата измама със социални помощи във Великобритания

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:15, 10.04.2024
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Петима български граждани са обвинени за най-тежката в историята на Великобритания измама със социални помощи. Българската банда е ощетила бюджета на кралството с 50 милиона британски паунда.

52-годишната Цветка Тодорова, 27-годишният Стоян Стоянов, 26-годишната Патриция Панева, 38-годишната Галина Николова и 33-годишният Гюнеш Али са пледирали виновни по обвинения в измама и пране на пари.

Бандата е действала в продължение на четири години и половина, между октомври 2016 и май 2021 г., когато заподозрените са арестувани за първи път. Петимата са фабрикували хиляди фалшиви документи с откраднати самоличности и медицински свидетелства за източване на британската система. Снимали са се как мятат във въздуха банкноти от по 20 паунда.

По време на акциите полицията е открила пачки пари, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

Прокурорът по случая Бен Рийд описва разследването като „сложно и предизвикателно“, защото е изисквало ефективното взаимодействие между властите на Обединеното кралство и международните партньори в България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността Евроджъст.

33-годишният Гюнеш Али се е върнал в България и е екстрадиран от българските власти обратно във Великобритания през февруари миналата година. Петимата българи ще се явят пред съда на 28 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 10.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 10.04.2024 г., 12:20 ч.
100 лв. добавка за Великден за най-бедните пенсионери, за другите - нищо
100 лв. добавка за Великден за най-бедните пенсионери, за другите - нищо