НОВИНИ

Липсват ли 3 млрд. лв. от фискалния резерв?

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:28, 10.04.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

След като вчера служебният финансов министър обяви, че във фискалния резерв има шест вместо обявените от Асен Василев девет милиарда лева - Какви бяха политическите коментари днес?

Борисов припомни, че предложил на ПП-ДБ преди да се състави служебния кабинет Мария Габриел и Асен Василев да останат в него.

"За да може това, което във финансите са надробили да си го изсърбат. Ние като дясна консервативна партия винаги сме държали да има мазнинка в държавата да има резерв в държавата, да има пари в държавата и да не се изхарчва всичко, което тя изкарва, за да има запас. Има много хубави поговорки - който нож вади, от нож умира, който пачки вади от пачки умира, вола рие на гърба му пада- от вековете, които са много валидни за днешна дата", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Когато Бойко Борисов напусна властта фискалният резерв беше по-нисък, отколкото сега и твърдеше, че всичко е наред. Сега е с 50 % по-висок. Това са фалшиви новини", каза Мартин Димитров- депутат от ПГ на ПП-ДБ.

В позиция от ПП- ДБ изразяват надежда, че няма да има опити за втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ.

И обясняват, че са направени следните големи плащания в началото на април: 1.6 милиарда към БЕХ за дълга на Топлофикация и 1.5 милиарда за изплащане на пенсиите през април. Очакваните данъчни приходи са 3.9 милиарда лв.

“Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ“.

"Проблем с фискалния резерв няма. Случва се това, което президента даде заявка, че ще фалира държавата. Той заговори за фалит. Държавата е в отлично финансово състояние. Отговорността как ще се развива държавата зависи от служебния кабинет. Държавата не е получила всичките си приходи, а е направила разходите, които трябваше да направи", заяви Венко Сабрутев - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

“Възраждане” начертаха притеснителен сценарий:

"В случая, в който дойде следващо правителство и то си има текущи разходи, когато му се наложи да плаща и забавените, то или ще трябва да тегли огромни заеми или просто ще трябва да обяви невъзможност да плаща заемите, а може би дори да тръгне процедура по фалит на държавата. Всичко това беше направено от страна на Асен Василев с идеята да се изпълни неговия фетиш - 3 процента дефицит", посочи Костадин Костадинов - председател на Възраждане.

"Предприемаме действия. В петък сме извикали министъра на финансите. Така се прави - викаш министъра в НС, той дава информация и тогава правим заключенията", заяви Корнелия Нинова - председател на БСП.

Ще излезе ли сметката от приходи и разходи - ще разберем в края на месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПФК Левски погаси задълженията си по главницата към НАП
ПФК Левски погаси задълженията си по главницата към НАП
Трима са арестувани след пожара в Универсална зала в Скопие
Трима са арестувани след пожара в Универсална зала в Скопие