НОВИНИ

Трима са арестувани след пожара в Универсална зала в Скопие

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:26, 10.04.2024
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Трима души са арестувани след пожара вчера в Универсална зала в Скопие. Сградата е подарена от България през 1963 г. и е копие на сградата на изгорелия през 1983 година софийски цирк. Причините за огъня остават неизвестни.

Огънят пламва в 22.00 часа вчера. 9 противопожарни автомобила гасиха стихията. Жителите на града с невярващи очи наблюдаваха как огнени пламъци поглъщат сградата, която е в ремонт. Полицията отцепи периметър за сигурност, за да държи хората на безопасно разстояние.

"Изведнъж започна да се издига пушек, всичко стана за секунди", разказва очевидка.

"Жена ми погледна през прозореца, живея наблизо, и каза, че има много хора, Универсална зала гори. Помислихме, че има експлозия", допълва жител на Скопие.

Пламъците обхващат целия покрив на сградата. На мястото на инцидента пристигнаха министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и Лазар Арсовски - мениджър на компанията, отговаряща за реконструкцията на Универсална зала. По думите му старата конструкция и дървените елементи са горяли много бързо и затова пожарът не е бил овладян.

"В сградата имаше само един инженер и двама охранители. Предполагаме, че пожарът е предизвикан от стари електропроводници", каза Лазар Арсовски - мениджър на строителна компания.

"Призовавам всички институции да започнат съответните процедури за изясняване бързо на причините. Моля, не разпространявайте спекулации. Няма загинали, за щастие, сградата е била празна. Има нанесени щети, чиято стойност ще се изчислява. Ще продължим реконструкцията на залата", каза Бисера Костадиновска-Стойчевска - министър на културата на Република Северна Македония.

Инцидентът стана в хода на предизборна кампания за президентски и парламентарни избори в Република Северна Македония. От ВМРО-ДПМНЕ обвиниха за случилото се управляващите - Социалдемократичния съюз на Македония и албанския Демократичен съюз за интеграция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсват ли 3 млрд. лв. от фискалния резерв?
Липсват ли 3 млрд. лв. от фискалния резерв?
Президентът освободи от длъжност главния секретар на МВР Живко Коцев
Президентът освободи от длъжност главния секретар на МВР Живко Коцев