НОВИНИ

След обгазяването: Заводът в Карнобат още е затворен

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
12:00, 10.04.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Районната прокуратура в Бургас започна проверка по сигналите за изтичане на опасен газ в Карнобат. Четвърти ден не е установен източникът на замърсяване, след получените три сигнала, че служители от кабелния завод в Карнобат са се почувствали зле, а шестима дори са потърсили медицинска помощ.

Проверката на прокуратурата е провокирана заради първия сигнал в петък, миналата седмица, когато замерванията установиха минимални завишения на циановодород и сероводород във въздуха.

При проверките вчера, когато отново имаше сигнали, не се установи превишаване на нормата. И към този час е мистерия откъде идва замърсяването, заради което служителите от кабелния завод се оплакват.

Все още няма образувано досъдебно производство, тъй като се чакат обобщените данни на проверяващите органи. Когато всички те са готови от прокуратурата ще преценят дали да бъде повдигнато обвинение и към кого.

„Целта е да се установи здравословното състояние на лицата, подали оплаквания от вчерашния ден, дали са в причинно-следствена връзка именно с изтичане на газове и въобще дали има наличие на такова. Законодателят предвижда санкция за умишлено деяние за този вид престъпление от 1 до 5 г. и глоба от 500 до 30 000 лв.", каза Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура – Бургас.

„Продължаваме да издирваме източника. Засега източниците водят към канализационната система. Наложили сме възбрана да се използват канализационните системи, за да няма такова изтичане и занапред. Взели сме проби от канализационните системи и от реката - от реката нямаме изтичане, това се потвърди, от канализационната система, очакваме днес до края на деня да получим доклад от лабораторията", заяви Павел Маринов, директор на РИОСВ-Бургас.

„За общината, извън територията на това предприятие и на онази шахта, която е на 50 м. зад нас, няма абсолютно никаква опасност за населението", обясни кметът на Община Карнобат - Георги Димитров.

Днес сигнали за изтичане на газ няма, въпреки това кабелния завод е затворен и служителите не са на работа.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурорската колегия освободи Мария Павлова като заместник главен прокурор
Прокурорската колегия освободи Мария Павлова като заместник главен прокурор
Какви фирми има Настимир Ананиев
Какви фирми има Настимир Ананиев