НОВИНИ

Инспектори от ДАИ Пловдив са извършили груби нарушения при проверка на паяк на общината

bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 10.04.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в Пловдив, които спряха от движение общинския паяк и отнеха книжката на водача му, са действали в грубо нарушение.

Това става ясно от приключилата вътрешна проверка по случая. Припомняме, че в репортаж на БНТ в началото на седмицата показахме как след като заради неправилно паркиране е бил вдигнат личният автомобил на служител на ДАИ, той санкционира техниката на общинското предприятие в Пловдив.

Оказва се, че държавните инспектори са нарушили дневния график за проверки, единият е бил без униформа, а другият вместо със стоп-палка на Агенцията е спрял общинския паяк с палка с надпис МВР.

Предстои преценка какви дисциплинарни наказания да им бъдат наложени, съобщиха от Транспортното министерство. Общинското предприятие "Паркиране и репатриране" не се нуждае от лиценз за дейността, която изпълнява и няма повод техниката му да бъде сприрана от движение, става ясно още от приключилата проверка.

Ето и цялото съобщение от "Автомобилна администрация":

"Инспектори от ДАИ Пловдив са извършили груби нарушения при проверка на паяк на общината. Това стана ясно след приключване на вътрешната проверка за изясняване на действията на служителите на ОО "Автомобилна администрация" - Пловдив по време на инспекция на специализиран автомобил за принудително преместване, собственост на ОП "Паркиране и репатриране" към Община Пловдив. Комисията е констатирала, че служителите на областния отдел, участвали на 4 април 2024 г. в проверката са нарушили вътрешните правила за работа в ИА "Автомобилна администрация".

Служител на Държавната автомобилна инспекция в Пловдив свали номерата и отне книжката на работник в общинското предприятие "Паркиране и репатриране", защото вдигнал личния му автомобил заради неправилно спиране.

След вътрешната проверка е установено, че служителите от ДАИ Пловдив своеволно са се отклонили от предварително утвърдения график за работа и са предприели действия по проверка на специализирания автомобил на място, различно от определеното в дневния им график. По време на проверката единият от служителите е използвал стоп-палка с надпис "МВР", вместо стоп-палка на Агенцията, а другият е бил без униформено облекло, което също е нарушение на вътрешните правила. Констатирани са и други пропуски в организацията на дейността на отдела и работата на конкретните инспектори.

Предстои дисциплинарен съвет в ИА "Автомобилна администрация" да разгледа предоставените материали от вътрешната проверка и да предложи последващи действия, на основание Закона за държавния служител.

По отношение на констатираните от инспекторите на ОО "Автомобилна администрация" - Пловдив нарушения по време на проверката, комисията е излязла със становище, че неправилно е прието, че водачът извършва превоз на товари без лиценз и съпътстващите го документи, тъй като принудителното преместване на паркирани в нарушение на Закона за движението по пътищата автомобили не е обществен превоз на товари, по смисъла на Закона за автомобилните превози, а се извършва в съответствие с чл. 171, т.5 от Закона за движението по пътищата".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без военен парад за 6 май
Без военен парад за 6 май
Берое отнесе Локомотив София с 48 точки разлика в първия полуфинален двубой
Берое отнесе Локомотив София с 48 точки разлика в първия полуфинален двубой