Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Андрей Райчев: Шансовете за правителство са 50:50

от БНТ
10:58, 16.07.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Много се шуми около Американското посолство, но трябва да кажа, че те не правят нещо лошо. Нашите съюзници се безпокоят за нещо, което е реално опасно за България, а именно - да изпаднем в много месечна криза. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" социологът и политически анализатор Андрей Райчев.

"България е изправена пред изискване от своите политици да направят нещо. Западът отлично разбира това. Имаме световна инфлация. Напечатахме много пари покрай вируса и имаме да изплатим тези пари", обясни той.

Той прогнозира голям икономически срив в Европа. Войната е също важен фактор - не се знае докога, накъде, нито как ще продължи.

"Всичко това изисква България да е стабилна, изисква се консенсус между нашите управляващи. Вместо това, обаче, виждаме поляризация и неспособност да направят правителство. Политикът има задължение в криза да е адекватен, а аз не виждам нашите политици адекватни за криза", смята той.

От друга страна, ако бъде направено правителство със същите 4 партии, политиците ще се опитат без да се променят, да направят нещо, допълни той.

Райчев определи като позитивна позицията на президента Радев. Според него поведението на "Продължаваме промяната" е разбираемо, след като са възникнали като центристка формация и са сглобили "четири несглобяеми неща - БСП с ДБ, плюс Трифонов с неговия личен маниер".

Според Райчев от пролетта на тази година "Продължаваме промяната" са започнали да вървят вдясно и в момента са дясната партия в България и навлязоха в полето на "Демократична България". Той допълни, че е по-вероятно двете формации да се съюзят.

Райчев подчерта, че социолозите не мерят ръст на "Възраждане", защото офертата им е много радикална.

"Дълбоко съм убеден, че българинът не желае втори 10 ноември", изтъкна той.

Социологът каза още, че шансовете за правителство са 50:50.

Какво още каза Андрей Райчев - вижте във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва с Георги Любенов“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тараклийският университет в Молдова запазва своята автономия и идентичност
Тараклийският университет в Молдова запазва своята автономия и идентичност
Айк Мнацаканян спечели турнир в Тунис
Айк Мнацаканян спечели турнир в Тунис