НОВИНИ

Любомир Каримански, ИТН: Нагласата е да има правителство с третия мандат

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
09:04, 16.07.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Нагласата в "Има такъв народ" е да има правителство с третия мандат във формата на доскоро съществуващата коалиция. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Любомир Каримански, депутат от ПГ на ИТН и председател на комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание.

"Има шансове. Позитивно съм настроен и съм оптимист. Не за друго, а защото виждам и колегите от ДБ и БСП, че имат желание за съставянето на правителство, а и защото постъпват отговорно и осъзнават отговорността. Това е отговорното поведение - да има кабинет с третия мандат. Затова го разглеждаме като един общ мандат между всички коалиционни партньори, които бяхме в началото. Нямаме фиксация мандатът да е у "Има такъв народ". Която и да е от другите политически сили да имат мандата, смятаме, че желанието да има правителство ще е факт.

За да участват в евентуален кабинет с третия мандат, от "Има такъв народ" държат на подробна управленска програма и ясно разписан комуникационен план между коалиционните партньори, "за да не се скъса пак връзката" между партиите в управлението.

От партията смятат, че е редно на преден план да излязат експертите, а не политическите лидери. Каримански посочи, че именно затова Слави Трифонов не е начело на преговорите, а вчера и Тошко Йорданов е дал знак, че политическите фигури трябва да се отдръпнат.

„Има такъв народ“: Добре е лидерите да отстъпят встрани, а да излязат експертите

"Когато едни лидери направят крачка назад, е редно и другите лидери да направят крачка назад. По-доброто е крачка назад на всички лидери и нека технократите и тези, които наистина прилагат стандартите, да заемат тяхното място", призова Каримански.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента заяви още, че тревогите за наближаващата есен са в много посоки - от това откъде ще получаваме газови доставки до инфлацията, която продължава да расте, макар и с по-бавен темп.

"Може би има място за притеснение, но няма място за страх и паника. Страхът и паниката биха обладали тези, които не знаят как да управляват процесите. Средносрочните и дългосрочните енергийни източници в България кои са? Два танкера с газ, после азерски газ и по натам? Нямаме яснота в средносрочна и дългосрочна перспектива. ЕЦБ достатъчно забави процеса по реакция на лихвената си политика. Сега няма да се учудя лихвата да се вдигне директно с 0,5%. Това значи, че няма как да се опитаме да приземим кризата толкова леко, а ще е по-твърдо. Ще бъдем изправени и пред внос с по-висока цена, изравнявайки лева с еврото. Инвеститорите искат спокойствие и предвидимост. За да може да става това с макросредата около тях няма как да не бъдат притеснени от войната в Украйна. Затова повечето в момента се насочват към САЩ, защото там е доста по-спокойно", каза Каримански.

Според него няма да се налага допълнителна актуализация на бюджета наесен. Ако има нужда да се правят корекции, те могат да станат и през бюджетната процедура за следващата година, която трябва да стартира през септември - октомври.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва с Георги Любенов“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алисън Филикс прекрати бляскавата си кариера с 19-ти медал от Световно първенство
Алисън Филикс прекрати бляскавата си кариера с 19-ти медал от Световно първенство
Имунизират децата от Украйна, за да могат да посещават детска градина или училище у нас
Имунизират децата от Украйна, за да могат да посещават детска градина или училище у нас