НОВИНИ

Андрей Слабаков: Парите за спорт са абсолютна мизерия, време е да се вземат решения (ВИДЕО)

Според Слабаков, ЕС може да подпомогне реновирането на спортни бази в страните от Централна и Източна Европа.

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
19:57, 10.04.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Андрей Слабаков Брюксел
Слушай новината

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформистите Андрей Слабаков организира в Европейския парламент в Брюксел конференция на тема „Младеж и спорт в Европейския съюз - големите обещания и реалността“. В нея участие взеха някои от най-големите легенди на нашия спорт, сред които Христо Стоичков, Любомир Ганев, Йордан Йовчев, Антоанета Стефанов, Таня Богомилова, Мария Гроздева и Гергина Скерлатова.

Самият Слабаков коментира пред журналисти след конференцията, че е крайно време Обединена Европа да обърне подобаващо внимание на развитието на спорта, особено детско-юношеския.

„Аз съм горд, че организирах тази конференция и успях да доведа толкова големи, световни спортисти. Мисля, че в следващия парламент някой трябва да вземе някакви решения, защото специално парите за спорт са абсолютна мизерия. Те са невиждана мизерия. Тези 75 млн., които обещаха, са едно нищо. Искате ли да ги разделите на 27 държави?! А и кой ви е казал, че тази година, ако ги дадат, догодина ще ги има пак? Защото може и да ги няма. Може би ще бъдат дадени някъде другаде“, коментира Слабаков.

„Детско-юношеският спорт е рухнал. Той се издържа само от семейството. Няма състезания, няма дисциплини, няма отговорност. Няма абсолютно нищо. Тук непрекъснато говорим за европейски ценности, каквито според мен няма, има християнски, но нека да са европейски. Спортът възпитава на ценности. Но, това било работа на държавата. Ясно е, че нито България, нито другите соц републики, а и не само те, могат да възстановят огромните бази, създадени по това време“, добави още евродепутатът.

Според Слабаков, ЕС може да подпомогне реновирането на спортни бази в страните от Централна и Източна Европа.

„Тези бази съществуват. Просто трябва да се възстановят. Извинявайте, но плувният басейн в „Славия“ не работи, според мен, от повече от 25 години. Той се използва за телевизионно студио. Може ли да имаш покрит басейн и да го използваш за такива глупости? Не, че имам нещо против телевизиите. Имаш тенис кортове, имаш хотел огромен, заедно с огромен ресторант, който не работи повече от 25 години. На това място могат да се правят паралелно по три турнира едновременно. Лека атлетика, тенис…каквото ви дойде на акъла.

Попитан дали очаква подкрепа от други страни от нашия регион за тази идея, Слабаков коментира така:

„Абсолютно съм сигурен, не само от нашия регион. Цяла Европа има този проблем. Не всички имат толкова големи бази, колкото нашите соц бази, но това ще даде възможност да се правят много турнири и състезания. 27 държави могат да се събират на едно място и да си правят турнири. Някой трябва да подаде ръка на децата, не може само мама и тате да ходят и да плащат като ненормални“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламена Миткова в поредицата "Спортните таланти на България"
Пламена Миткова в поредицата "Спортните таланти на България"
Затварят за ремонт дом за възрастни хора във Варна, но къде ще отидат настанените?
Затварят за ремонт дом за възрастни хора във Варна, но къде ще отидат настанените?