НОВИНИ

Европейските политици все повече използват ТикТок

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
19:13, 10.04.2024
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

С наближаването на евроизборите, все повече политици от Стария континент забравят предубежденията си към социалната мрежа ТикТок в името на това да привлекат млади избиратели. Китайското приложение е забранено за използване на служебните устройства на служителите на европейските институции, а в Германия не трябва да го използват държавните служители. Причината са опасения, че се използва за шпионаж и чрез него се събират данни от китайските власти. Защо платформата помага на политиците в предизборната кампания?

С обещанието да не танцува, към ТикТок се присъедини и германският канцлер. Първото видео на Олаф Шолц не е дотам разкрепостено, а се придържа към деловото му ежедневие.

Само година след като ЕС ограничи използването на ТикТок за служителите на своите институции на служебните им устройства, политически фигури от съюза масово се присъединиха към китайското приложение. Мотивът за решението беше опасение за сигурността на социалната мрежа и риска от използването й за събиране на данни от китайските власти. Предизборната кампания за евроизборите обаче, засенчи страховете на политиците, които се борят всячески да повишат интереса на избирателите. В надпреварата за гласове, в социалната мрежа се появи вълна от нови профили за агитация за вота.

"На тези европейски избори за първи път младежи на 16 и 17 години – имат право да гласуват. Ето защо ТикТок се превърна в основна платформа за достигане до млади избиратели", коментира Йоханес Хиле, експерт по дигитални медии.

Участието на младите избиратели на последните европейски избори скочи до 50,6 процента, а тази година за първи път непълнолетни белгийци и германци ще имат право да гласуват заедно със своите връстници от Австрия и Малта. Използването на ТикТок от политици в Германия е по-нова тенденция, на фона на забраната правителствените служители да използват приложението от служебните си телефони. Пионер сред членовете на кабинета с първия ТикТок профил беше здравния министър - Карл Лаутербах.

"Революцията в ТикТок започва днес. Това е моята първа публикация", каза Карл Лаутербах, германският здравен министър.

Активността на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ в ТикТок буди тревоги в германските управляващи и провокира много други политически фигури да се присединят към платформата. Един от първенците в използването на ТикТок още от 2020 година е френският президент Еманюел Макрон, който може да се похвали с над 4 милиона последователи.

Според проучване на Ройтерс, ТикТок е най-бързо развиващата се социална мрежа. 20% от младите хора между 18 и 24-годишна възраст я използват, за да следят новините. Изследването сочи още, че все по-малко хора се доверяват на традиционните медии, като същевременно ТикТок става все по-популярен източник на новини.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Иванова: Европейският съюз се опитва да стимулира с всички средства физическата активност сред младите хора (ВИДЕО)
Илиана Иванова: Европейският съюз се опитва да стимулира с всички средства физическата активност сред младите хора (ВИДЕО)
Петър Тодоров: Многократно съм виждал Стефан Димитров да влиза при Бойко Рашков, докато беше министър
Петър Тодоров: Многократно съм виждал Стефан Димитров да влиза при Бойко Рашков, докато беше министър