НОВИНИ

Таня Богомилова: Бих искала плуването да се върне като задължителен спорт в училищата (ВИДЕО)

"Крайно време да обърнем внимание на басейните. Нямаме нито един построен басейн през последните 50 години", заяви още единствената ни олимпийска шампионка в плуването по време на днешната дискусия на тема "Младеж и спорт в Европейския съюз - големите обещания и реалността", която се проведе в Европейския парламент

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
19:48, 10.04.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
таня богомилова бих искала плуването върне задължителен спорт училищата видео
Слушай новината

Легендата на българското плуване Таня Богомилова взе участие в днешната конференция в Европейския парламент в Брюксел на тема "Младеж и спорт в Европейския съюз - големите обещания и реалността".

След дискусията, инициирана от евродепутата от групата на Европейските консерватори и реформистите Андрей Слабаков, Богомилова подчерта, че е крайно време в България да се обърне необходимото внимание на плувните басейни, защото у нас няма построен такъв вече половин век.

"Силно се надявам хората в България да чуят това, което казах, защото е крайно време да обърнем внимание на басейните. Нямаме нито един построен басейн през последните 50 години. Имаме едно предложение всички басейни, които са по училищата и не работят, да бъдат възвърнати. Освен това всички физкултурни салони, които не стават, могат спокойно да се издълбаят и да се направят басейни, за да могат децата да спортуват. Това го казах и вътре (по време на дискусията)", заяви единствената ни олимпийска шампионка в плуването.

Златната ни медалистка от Игрите в Сеул 1988 сподели още, че най-голямото ѝ желание е плуването да бъде върнато като задължителен спорт в българските училища от 1 до 4 клас.

"Дано да съм жива и много бих искала плуването да се върне като задължителен спорт от 1 до 4 клас, за да могат те да бъдат по-здрави и да няма толкова много удавени деца. Когато те вече пораснат, могат да си изберат желания от тях спорт. При мен обаче беше така - започна със задължително плуване в училище, след това в Училищна спортна школа (УСШ) и после по градски състезания. За мен това е най-важното - да се върне задължителният спорт в училищата, за да им се даде възможност на децата не да бъдат с телефоните и компютрите, а да спортуват", коментира Таня Богомилова.

Какво още заяви българската легенда в плуването, гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят за ремонт дом за възрастни хора във Варна, но къде ще отидат настанените?
Затварят за ремонт дом за възрастни хора във Варна, но къде ще отидат настанените?
Назначени са трима заместник-министри на финансите
Назначени са трима заместник-министри на финансите