НОВИНИ

ЕП окончателно одобри новия пакт за миграцията

Новите правила ще подобрят реакцията на Европейския съюз при мигрантски вълни

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:31, 10.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент окончателно одобри днес новия пакт за миграцията и убежището. Той предвижда създаването на центрове по границите на ЕС, в които по ускорени процедури да се прави оценка на търсещите убежище. Тези, които нямат право да остават в ЕС, ще бъдат по-бързо връщани в страните, от които идват. Предвижда се и въвеждането на задължителна солидарност между държавите в разпределянето на мигрантите.

10-те законодателни акта, които са част от пакта за миграцията и убежището предвиждат значително ускоряване на процедурите в специални центрове по външните граници на ЕС, по-добро идентифициране на хората, които идат в ЕС, по-бързи решения за това дали имат право да останат в Европа и по-добър обмен на данни между държавите.

“Нашите граждани очакват от нас да защитаваме хората, бягащи от война и преследване. Те очакват да посрещаме хора, които идват законно да работят или учат. Но в същото време те очакват от нас да предотвратим пристигането на нелегални мигранти и бързо да връщаме тези, които нямат право да останат в ЕС”, каза Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните въпроси.

Хората, които имат право на убежище, ще бъдат разпределяни между държавите въз основа на квотен принцип. Ако някоя от страните от ЕС откаже да приема мигранти, ще трябва да плаща на останалите - по 20 000 евро на отказана молба. По този начин всички задължително ще допринасят да справянето с проблема.

Новите правила трябва да бъдат одобрени и от министрите, които отговарят за миграцията. Очаква се това да стане още в края на април. Пактът ще влезе в сила през 2026 година.

По време на гласуването правозащитници протестираха в пленарната зала и на площада пред Европарламента. Техните опасения са, че в центровете по границите няма да се зачитат човешките права на търсещите убежище. Крайнодесните и консервативни партии пък смятат, че правилата не са достатъчно строги.

Очаква се новите правила да подобрят идентифицирането на мигрантите при пристигане. В центрове по границите на Евросъюза ще бъде извършвана проверка на тяхното здравословно състояние и дали не представляват заплаха за сигурността. Въвежда се така наречената задължителна солидарност между държавите-членки. Тези, които не искат да приемат кандидати за убежище, ще трябва да правят финансови вноски, за да подпомагат останалите държави, които приемат мигранти. Новите правила ще подобрят и реакцията на Европейския съюз по време на кризисни ситуации, свързани с увеличен мигрантски натиск.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: Очаквам 7-8 медала за България от Олимпийските игри (ВИДЕО)
Христо Стоичков: Очаквам 7-8 медала за България от Олимпийските игри (ВИДЕО)
Българският национален отбор ще проведе подиум тренировка преди Световната купа по художествена гимнастика в София
Българският национален отбор ще проведе подиум тренировка преди Световната купа по художествена гимнастика в София