НОВИНИ

Радан Кънев: Дъблинският регламент е кошмарно законодателство за България

Евродепутатът каза, че новият Пакт за миграцията предстои да бъде подписан в ЕП и в Съвета на ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 12.03.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Дъблинският регламент за гранична държава като България е кошмарно лошо законодателство, защото хвърляше цялата тежест върху граничните държави. Това коментира в "Още от деня" Радан Кънев - евродепутат от групата на ЕНП; ДСБ. Той подчерта, че има голяма промяна както в политиките към мигрантите както в отделните държави, така и в ЕС като цяло.

"Промяната се въплъщава и в Пакта за миграция, който предстои да бъде гласуван в близко бъдеще в ЕП и в Съвета сред държавите членки като окончателно законодателство. Този пакт е много голямо движение в сравнение с досегашния Дъблински регламент", каза Радан Кънев.

Евродепутатът коментира и темата за продължаващите преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за бъдещото управление на страната.

"Преговорите ми се струват, така както се водят преговори в Европа. За първи път от много години насам в българския политически процес има професионално водене на преговори, с всичките му реквизити - с първоначални писмени позиции, с които политическите сили влязоха в преговорите, с един дълъг период, в който не се преговаря през медиите, не се преговаря махленски, преговарят тихо и упорито, ако трябва и цяла нощ".

По думите на евродепутата трябва да бъде дадено време и спокойствие на политическите сили, за да финализират преговорите.

"Ние имаме нужда от правителство сега с пълното съзнание колко безкрайно трудно се работи в тази конфигурация. Важно е да не се подхлъзнем в сценарий избори "2 в 1", защото той би бил една огромна глупост и един огромен риск от гледна точка на националния ни интерес в Европа за пет години напред."

"Имам повод за празнуване, аз и моят екип, защото завърши едно двугодишно усилие по окончателното приемане на директивата за промишлените емисии. Един акт, по който отговарям аз, като представлявам целия Европейски парламент. Ние имаме над 1000 часа преговори, за да стигнем до този успех", каза Радан Кънев.

Според него заявката на Бойко Борисов Асен Василев да не бъде финансов министър в евентуален кабинет на Мария Габриел е "много голям залък":

"Това, което заявиха ГЕРБ пред медиите е много голям залък, въпросът е какво са готови да дадат срещу него. Според мен не са готови да дадат, толкова колкото искат."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем влака тръгнаха със закъснение от Централна гара София
Седем влака тръгнаха със закъснение от Централна гара София
Селта уволни Рафа Бенитес
Селта уволни Рафа Бенитес