НОВИНИ

Илиана Иванова: Европейският съюз се опитва да стимулира с всички средства физическата активност сред младите хора (ВИДЕО)

"Само за тази година са отделени 75 милиона за различни мобилни дейности, свързани с треньори и спортисти и ще се радвам много, ако българските представители успеят да се възползват от тях", заяви българският еврокомисар в Европейския парламент в Брюксел

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
19:16, 10.04.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският еврокомисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова откри днешната конференция на тема "Младеж и спорт в Европейския съюз - големите обещания и реалността", която се проведе в Европейския парламент в Брюксел.

В дискусията, организирана от евродепутата от групата на Европейските консерватори и реформистите Андрей Слабаков, се включиха и редица видни български спортисти от близкото минало, сред които Христо Стоичков, Йордан Йовчев, Любомир Ганев, Мария Гроздева и други.

Преди началото на конференцията Илиана Иванова застана пред репортерите, за да изрази радостта си от присъствието на именитите български атлети, както и да разкрие основните цели на дискусията.

"Темата за спорта винаги е много важна особено в година, в която имаме европейски избори, олимпийски игри и европейско първенство по футбол. Изключително съм щастлива, че такива спортни легенди като Христо Стоичков и много други са тук днес, за да говорим за изключителната роля на спорта за младите хора. Това е нещо важно не само за физическото, но и за духовното здраве. Ще говорим за възможностите за финансиране, които европейските програми предлагат", сподели Иванова.

"В програмата Erasum+ има заложени над 500 милиона за спорт за седем годишен срок. Само за тази година са отделени 75 милиона за различни мобилни дейности, свързани с треньори и спортисти и ще се радвам много, ако българските представители успеят да се възползват от тях", продължи тя.

Българският еврокомисар говори и за ограничените компетенции на Европейския съюз в областта на спорта и отново подчерта, че основната задача на дискусията е да вдъхнови младите хора да погледнат към повече физическа активност.

"Европейският съюз има ограничени компетенции в областта на спорта, но с всички възможности и средства, които имаме, се опитваме да стимулираме активността. Раздаваме и много награди, с които стимулираме младите хора да са по-ангажирани с физическа активност и се радвам, че днес е повод да отпразнуваме това", коментира Илиана Иванов

"Щастлива съм, че всички тези спортни личности са тук, защото те са едни страхотни посланици на България в Европа и в света. Имаме да чуем много интересни неща от тях и се надяваме, че ще вдъхновим повече млади хора да погледнат към спорта и да видят истинските му ценности, които той представя", завърши българският еврокомисар, който наследи на този пост бившия министър на външните работи и вицепремиер Мария Габриел.

Какво още сподели Илиана Иванова, гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешно отпускат средства от бюджета за психично болни пациенти в страната
Спешно отпускат средства от бюджета за психично болни пациенти в страната
Европейските политици все повече използват ТикТок
Европейските политици все повече използват ТикТок