НОВИНИ

Антон Дончев пред БНТ - за случващото се по света, смисъла на човешкото съществуване и границите на възможностите ни

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 18.09.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Общество
Слушай новината

Живият класик на българската литература навърши тази сряда 92 години и продължава да изкачва върховете на словото. Неговите книги са не само принос към българското самосъзнание, но са записани със златни букви в световното културно наследство. В момента работи върху последния си роман, посветен на Вълчан Войвода.

В "Говори сега" режисьорът Николай Василев разговаря с Антон Дончев, които описва прозренията си за крайната цел на човешкото развитие.

"В момента, в който едно човешко същество се появи на този свят, то се ражда с една валута в банкова сметка, която важи в цялата вселена. Тази валута се нарича време. Но човек започва да го осъзнава това, когато мине време и когато тази сметка започва да показва вече малки стойности. Сега човечеството си позволява да плаща банкова сметка, която е по-голяма от банковата сметка на една световна война. Това, което се случва, го плащаме всички ние - скъпо и прескъпо и за съжаление, натоварваме и следващото поколение - не само нашите банкови сметки, но и банковите сметки на всички, които ще се родят.

...Очевидно от някаква степен развитието на общностите, стигат до някакво пространство, което не бива да напускат. Един много страшен въпрос е за нас, хората, в момента - не прехвърляме ли някаква граница на някакво излъчване наше, човешко? Нищо не е застраховано, че ще се развива колкото си иска и както си иска. Има някаква граница. Въпросът е да я знаеш и да не си протягаш краката извън чергата.

...Ами "Време разделно" е точно времето, в което две общности се борят и едната трябва да покаже, че има право на съществувание. То има до една степен на развитие, има храна за общността. От една степен на развитие тя трябва да се бори с друга общност, която търси живот. Нашата общност е доказала, че има невероятна виталност. Изборът на земята показва и дава най-голяма възможност за развитие. Ние сме на земя, която свети.

...Едно същество като човека, по пътя на своето развитие, може да стигне до такава степен на съвършенство, че да промени Вселената. Ние сме създадени, за да стигнем до положение, в което можем да разговаряме с Този, който ни е създал. Че Той ни е създал именно, за да има партньор", казва Антон Дончев пред Николай Василев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Искренов: Левски беше класи над ЦСКА
Божидар Искренов: Левски беше класи над ЦСКА
Левски триумфира във Вечното дерби с два бързи гола
Левски триумфира във Вечното дерби с два бързи гола