НОВИНИ

Решение за изхвърлените цигари в Дания: Компаниите ще плащат за почистването на фасовете

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:31, 18.09.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Почистването на фасовете от улиците и парковете в Дания вече ще е за сметка на компаниите производители на цигари. Властите съобщиха, че угарките са сред най-големите замърсители в страната и всяка година за почистването им се отпускат над 32 милиона крони.

Улиците на Копенхаген изобилстват от фасове. Според статистиката четири пети от общия обем на събраните отпадъци в датската столица са изхвърлени цигари. Освен, че загрозяват обществените пространства, фасовете се оказват и сериозен финансов проблем. Градските власти твърдят, че всеки почистен фас струва 2 крони.

"Ако трябва да съберем всички фасове от земята, никога няма да можем да си тръгнем от работа", заяви Торбен Шьолов, градинар в община Копенхаген.

Според правителственото решение тютюневите компании в Дания вече ще трябва да заделят средства от бюджета си за почистване на фасовете. Цигарената индустрия не оспорва изискването. Напротив, приветства търсенето на решения за справяне с проблема.

"Смятам, че е напълно справедливо ние като производители на тези продукти да поемем някаква отговорност", допълни Тине Даел, изпълнителен директор на тютюнева компания.

Чрез различни инициативи през последните години Дания се опитва да се справи със замърсяването от фасове. На много места в градовете бяха инсталирани пепелници. Освен това на заведенията властите безплатно раздадоха портативни пепелници, които хората, разхождащи се в района, могат да заемат, като изискването е да ги връщат.

"Хората постепенно научават повече за замърсяването. С подобни мерки се създава по-добра култура за справяне с отпадъците", каза още Тине Даел.

Цигарените филтри съдържат микропластмаса, токсични химикали и тежки метали. За разграждането на един фас са необходими поне 10 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Велев: Очаквам оспорвано дерби, мисля, че резултатът ще бъде 2:1 за Левски
Емил Велев: Очаквам оспорвано дерби, мисля, че резултатът ще бъде 2:1 за Левски
ЕК иска спиране на 65 процента от фондовете за Унгария
ЕК иска спиране на 65 процента от фондовете за Унгария