НОВИНИ

Христо Маринов: Вече не сме сред елита на борбата

христо маринов вече сме сред елита борбата
bnt avatar logo
от БНТ
14:51, 18.09.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на БФ Борба Христо Маринов говори в предаването "Арена спорт", в което анализира представянето на родните състезатели на Световното първенство в Белград.

Преди последния ден на шампионата България има спечелени два медала - две сребра на Кирил Милов и Едмонд Назараян, но според Маринов винаги може и още.

"Винаги може и по-добре, но в крайна сметка имаме два финала, което не е никак малко. За съжаление, и двата ги изгубихме, но медалът си е медал. Вчера Ахмед Батаев допусна много груба грешка, която му коства медала. Умарпашаев също надви много класни борци, но и двамата не можаха да се съберат в битката за бронза. В случая за тях това бе пагубно и дано да си извадят поуки. Не мисля, че имаме отстъпление в борбата. Все пак и двамата ни финалисти са много млади момчета, които имат много голямо бъдеще, ако са здрави. Въпрос на време е пак да си вземем златния медал", сподели бившият състезател.

Бившият световен и европейски шампион коментира и случилото се с родния състезател Кирил Милов и трагедията, която го сполетя три дни преди шампионата, но въпреки това той пристигна в Белград и остана на косъм от златото.

"Аз го видях по време на самото състезание, докато цялата тази трагедия се е случила три дни преди първенството. Когато разговарях с треньорите дори не знаехме дали той ще тръгне. Какво можехме да му кажем в подобна ситуация? Възхищавам се на психиката му след подобно нещо да дойде тук и да победи почти целия свят", заяви участникът от Игрите в Лондон през 2012.

Президентът на БФ Борба коментира и случващото се в женския ни отбор и каква би била загубата при евентуалното оттегляне на Евелина Николова.

"Естествено, че би било загуба, ако Евелина Николова се оттегли. Тя е класен борец и го е доказала. Знам обаче, че има и много травми. На мен лично ми се иска дори и да се откаже, тя да остане в борбата, защото по-младите момичета трябва да се учат от такива като нея. За съжаление, виждам отлив в следващото поколение в женската борба. Дано не съм лош пророк, но мисля, че ще се получи една дупка за известно време. Има момичета, които показват качества, но са две-три, а не цял отбор", заяви Маринов.

Накрая Христо Маринов сподели и какво трябва да се направи, за може отново българската борба да ни радва с множество успехи.

"Това е много дълбока тема. Не мисля, че вече сме в елита. Докато е такава ситуацията в държавата ни, няма да се променят нещата. Караме я на парче. Не са необходими средства, а да се вникне в предложенията, които бихме направили и сме правили", завърши президентът на БФ Борба.

Целия разговор вижте във видеото.

Автор: Радостин Любомиров

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вятър от 123 км/ч събори клони и дървета в Русе (СНИМКИ)
Вятър от 123 км/ч събори клони и дървета в Русе (СНИМКИ)
Емил Велев: Очаквам оспорвано дерби, мисля, че резултатът ще бъде 2:1 за Левски
Емил Велев: Очаквам оспорвано дерби, мисля, че резултатът ще бъде 2:1 за Левски