НОВИНИ

Археологът Николай Овчаров получи званието „Почетен професор“ на Стопанската академия в Свищов

bnt avatar logo
от БНТ
22:18, 08.02.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Археологът Николай Овчаров получи званието "Почетен професор" на Стопанската академия в Свищов. Отличието е заради приноса му в развитието на учебното заведение и знак на уважение за постиженията му в съвременната наука.

Известният археолог е и преподавател по културно - исторически туризъм. На церемонията по награждаването присъства и професор Пламен Павлов, който подчерта че:

"Академията в Свищов е привлякла възможно най-добрия преподавател – човек, който не е кабинетен учен, въпреки сериозните си научни знания, а работи на терен и познава основните обекти".

При награждаването си археологът произнесе академично слово на тема "Културно- историческия туризъм и неговото място в икономиката на България".

След церемонията професор Николай Овчаров посети музея на Стопанската академия и се подписа в почетната книга на едно от най-старите висши учебни заведения в България. Професор Овчаров отправи и своето послание към възпитаниците си:

"Младежите трябва да знаят какви дадености има България. Това е чисто патриотичната страна, но няма да спираме с нея, както беше преди 40 - 50 години. Т.нар. "патриотично възпитание", както се казваше, а именно затова съм в Стопанска академия, защото този патриотизъм, тази гордост, трябва да бъдат превърнати в пари, грубо казано. Тоест, ние да използваме нашето културно наследство, както го правят други страни имащи подобно богато наследство".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Французин е следващият съперник на Григор в Марсилия, Хуркач започна успешно защитата на титлата
Французин е следващият съперник на Григор в Марсилия, Хуркач започна успешно защитата на титлата
Шарлът пратиха Пи Джей Вашингтон в Далас Маверикс
Шарлът пратиха Пи Джей Вашингтон в Далас Маверикс