НОВИНИ

Експеримент на БНТ: Надеждни ли са тестовете за наркотици?

bnt avatar logo
от БНТ
21:03, 08.02.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Интерес, безпокойство и въпроси след репортаж на "По света и у нас", в който ви показахме мъж с отнета книжка след положителен резултат за амфетамини. Той твърдеше, че е направил експеримент у дома и че след измиване на зъби - пробата му за наркотици се е оказала положителна. Наш екип повтори експеримента.

Преди да започнем експеримента измиваме зъбите си с паста за зъби на една от най-използваните марки. Заедно с експерт правим общо два полеви теста за наркотици. Първият резултат е непосредствено след измиване на зъбите. 10 минути след това резултатът е отрицателен. За да сме сигурни след 20 минути повтаряме процедурата. При нас пастата за зъби не даде положителна проба.

Според експерти, е малко вероятно полевият тест да даде фалшив резултат, но се случва. Съветват хората да внимават с приема на медикаменти, които съдържат кодеин. Тогава пробата при проверка със сигурност ще бъде положителна.

"Малки са вероятностите да даде фалшив положителен тест освен, ако не си злоупотребил с някакво лекарство. При чиста уста не е възможно да даде от нищо друго. Реалният риск за потребителите са тези, в които се съдържа кодеин, защото той веднага се преобразува в морфин, а морфин теста го смята за опиати", каза Робърт Ахабабян, вносител на тестове за алкохол и наркотици.

Една от причините за дълго чаканите от шофьорите резултати при кръвните проби е липсата на кадри. В лабораторията на института по криминалистика работят 3-ма от общо 10 човека на щат. Така обработката на една проба отнема дни.

"От изваждането на пробите от фризера до пробоподготовката, същественият анализ на пробите и оформянето на експертното заключение, и съответно документацията, трае между 3 и 5 дни", обясни Анатолий Ангелов.

След като МВР смени тестовете за наркотици с нова апаратура случаите на шофьори, които чакат кръвните си проби заради фалшив първи резултат са в пъти по-малко.

Наблюденията на колегите са, че при сегашните полеви тестове са доста по-малко случаите на фалшиво положителни тестове в сравнение с предишната серия.

Най-уязвимата група за положителните проби е тази между 30 и 40 години.

Автори: Тереза Кънчева, Борислава Алексова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жребият събра Италия, Белгия и Франция в една група за Лигата на нациите
Жребият събра Италия, Белгия и Франция в една група за Лигата на нациите
Кой за какво протестира у нас и в Европа? (СНИМКИ)
Кой за какво протестира у нас и в Европа? (СНИМКИ)