НОВИНИ

Каква е равносметката след визитата на българската делегация в Киев?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:13, 08.02.2024
Чете се за: 09:37 мин.
По света

Каква е равносметката след посещението на българската делегация в Киев, в която България затвърди подкрепата си за Украйна?

Вижте в специалното интервю на Тоня Димитрова с председателя на Народното събрание Росен Желязков.

- Още сме на украинската територия, но визитата ви в Киев приключи. Какво не чухме от това, което видяхме в официалната част и което можете да споделите?

- В разговорите на четири очи нямаше някаква конкретика, която би създала предпоставки за упрек, че нещо се договаря, така както може би опозицията ще се опита да импровизира. По-скоро си говорехме за решимостта на украинците да отстояват с цената на всичко тяхната цел и то по принципа на формулата за мир на президента Зеленски. Те също разглеждат бойните действия не като предпоставка в политическия контекст тази година и предвид предстоящите избори в Европа и САЩ като възможно начало за търсене на мирно решение, а по-скоро като изпълнение на условията за постигане на траен мир. А тези условия са пълно изтегляне на руската армия от окупираните територии, в това число и Крим. Те ще отстояват тази своя позиция, независимо от цената. Тази позиция се вижда и в разговорите, които имаме с обикновените украинци. В украинското общество усещането за абсолютна несправедливост, незаконност, нехуманност в действията на окупатора, че не биха приели условия, които не влизат в тяхното разбиране за възстановяване на суверенитета. В този смисъл те казват: "Ако ние паднем, коя ще е следващата държава?


- Декларирахте, че България стои зад позицията да се продължат усилията, за да се избегне заобикаляне на санкциите срещу Русия. Имаше много публикации в чужди медии, че през дерогацията за "Лукойл" Русия е спечелила 1 млрд. долара, предстои премахване на тази дерогация. Тази тема беше ли обсъдена по някакъв начин?

- В конкретика не беше обсъдена. Но те приветстват нашата решимост да намерим необходимите решения да няма заобикаляне на санкциите. Вие знаете, че ние подкрепяме и дванадесетте до момента санкционни пакета и ще подкрепим и 13-тия, който предстои.

- Декларирахте също така готовност на България за участие във възстановяването на енергийната инфраструктура, транспорта. Тези пакети за възстановяване и точките от формулата за мир включват и участие във възстановяването на Украйна. Как България може да помогне и означава ли това, че България ще дава пари на Украйна като помага за възстановяването?

- България ще има възможността да се включи във възстановяването, което от една страна ще бъде голям стимул за българската икономика, не само по отношение на пазара, но и по отношение на участие на български компании в този пазар. Ние сме идентифицирали областите, в които сме заявили своя интерес. На първо място това е продоволственото снабдяване, което е силно експортно ориентирано за българската икономика. На второ място - енергетика, където сме започнали още от сега активно сътрудничество. От украинската страна специалисти ни помагат в конвергенцията на свежото ядрено гориво и заместването му от руско такова с алтернативното гориво, което ще ползва Козлодуй. Разбира се, знаете решението на НС да предоставим възмездно двата реактора ВВР за изграждането на новите ядрени централи в Украйна, за засилването на капацитета, тъй като енергийната сигурност ще бъде част от общата енергийна сигурност на Европа. Другата сфера това е екологията и не на последно място - темата, свързана с възстановяването на справедливостта.

Вече са идентифицирани около 100 български компании, които ще участват в следвоеннното възстановяване на Украйна. Това е основно участие на български компании и на българския износ за украинския пазар.

-Това не е само участие на държавата България, а участие на български компании, нали?

- Това е основно участие на български компании и на българския експорт, българския износ за украинския пазар.

- Говорихте също така и за недостиг на оръжия. Това беше в разговора Ви в официалната част, това, което видяхме с президента Зеленски. Знаем, че няма споразумение още между европейските лидери за предоставяне на обща военна помощ от Европейския съюз. Затруднени ли са украинците в този момент. Споделиха ли Ви, че има недостиг и на оръжия, и на бойното поле изпитват затруднения?

- Украинската страна няма недостиг на оръжия. По-скоро има недостиг на амуниции и на боеприпаси, които са необходими за активното водене на действията. Единният европейски отговор на това е ясен и европейската военна индустрия ще намери това решение. България до този момент предостави, съобразно решение на Народното събрание, са свързани основно с отбранителните способности, а не с нападателните способности на Украйна. Така, че ние в рамките на своите възможности ще продължим да подпомагаме украинските каузи.

Чухме неведнъж от Вас, че България ще продължи да подпомага Украйна - военно , технически и хуманитарно, толкова дълго, колкото е необходимо. Беше ли ни поискано нещо повече?

- Аз мисля, че украинците са наясно с възможностите. Ние имаме определения ресурси, но дотолкова доколкото нашите ресурси са ангажирани и с активната защита. Ако няма заместващи такива, то ние ще се ограничим в рамките на възможното, което е прието от Народното събрание.

Прекарахте три часа в бомбоубежище тази сутрин. Видяхме от първо лице войната и заплахата, която грози всеки един украинец всеки ден. Колко важни са за украинците тези думи на подкрепа и на солидарност с тях в този момент, които Вие изрекохте от Киев?

Това е ежедневие почти за Киев в последните две години. Киев е на стотици километри отдалечен от активните бойни действия, но всъщност се оказа, че и стотици километри са достъпни за балистични ракети, за обстрел със съответното възможно и използвано в момента оръжие от страна на руската федерация. Най-доброто е, че няма преки попадения, защото дефанзивните системи функционират безотказно. Това е и нашето желание България също да има в скоро време подобни дефанзивни системи, за да гарантира и своята сигурност. Бяха обезвредени на 100% ракетните нападения. Това, което наблюдавахме като разрушения са в резултат на отломки, но тъй или иначе това създава едно усещане за постоянен терор. И това е една от целите на тези атаки. Немалка част от населението на Киев и на другите градове, които са жертва на тези атаки - да напуска населените места.

Милиони украинци, над 10 милиона, са мигрирали. Това е и една от целите на тази толкова "пъстра", казвам го в кавички, разбира се, война, която се води. Но това след Първата световна война може би е най-тежката война, която се води с конвекционални средства в Европа. Използват и нови, асиметрични средства за водене на войната, в резултат на което десетки хиляди човешки животи са отнети. Най-страшното е, че това са млади хора, а това е най-страшното и това е непростимото. Че заради определени амбиции, най-вече имперски подбуди, се води в 21 век една зловеща война, която няма изгледа скоро да приключи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Пешков и Калина Недялкова извън топ 40 в масовите стартове на 20 км на световното по ски бягане за младежи и девойки
Даниел Пешков и Калина Недялкова извън топ 40 в масовите стартове на 20 км на световното по ски бягане за младежи и девойки
Иван Алипиев отново попадна в Идеалната петица на кръга в Серия А2 в Италия
Иван Алипиев отново попадна в Идеалната петица на кръга в Серия А2 в Италия