НОВИНИ

Новото напрежение в сглобката: Кой ще е външен министър след ротацията

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:53, 08.02.2024
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ с ново предложение: да запазят външно министерство след ротацията и да излъчат друг, различен от Мария Габриел министър.

От ПП-ДБ засега не коментират дали са съгласни с този вариант.

Според премиера Николай Денков значението на спора за външен министър е кой как ще обяснява в чужбина какво се случва в България.

Лидерът на ГЕРБ припомни, че това е единственото министерство, което управлява неговата формация. Бойко Борисов критикува ПП-ДБ и за начина, по-който говорят за срещите между лидерите.

Вчера Борисов и Петков прекарали 3 часа заедно в кабинета на лидера на ГЕРБ и провели "уютен" разговор за управлението на държавата. Борисов повтори: в това правителство ГЕРБ имат само едно министерство - това на външните работи.

"Ако не искат Мария Габриел да остане премиер и министър на външните работи, ние ще излъчим друг външен министър. Това е единственият вариант. Аз приех да няма никаква ротация на министри, да останат техните министри, техните областни управители. Не могат да ме наранят лесно. Аз съм лесно ранима душа, но не от тях. Нека сме по-ведри. Те имат цялата власт. Цялата власт с 30 депутати. Най-лесно е да отидем на избори. Ние сме готови. Но не е правилно", заяви Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Според ДПС е нелогично заради един министър да не се случи ротацията.

"Просто ПП-трябва да го преживеят, че са го записали, че няма да получат този министър. Защото не им се полага. Господин Борисов като лидер на ГЕРБ може да реши кой да е министър. Ако те искат в момента да нарушат всички споразумения и да вземат министерството на ГЕРБ, това си е разговор между тях. Ако решат ще има избори, което също не е проблем. ДПС би се радвало на две в едно. Ние сме готови за избори", обясни Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

Премиерът разтълкува значението на спора за външно министерство.

"Значението е свързано с това кой е как ще обясни в чужбина какво се случва в България. И това, което колегите от ПГ казват с основание е, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, това означава, че обясненията какво се случва в България, освен външната политика ще бъдат представени от един единствен човек. Аз не искам поста на външен министър като такъв. Това, което искам е гласът на ПП-ДБ да бъде достатъчно силен, така че да се чува в чужбина. От страна на ПП и ДБ ние искаме да продължи ротацията по начина, по който беше договорена, след тези 9 месеца да видим можем ли да продължим нататък с пълен мандат", каза премиерът Николай Денков.

Борисов възрази за начина, по който ПП-ДБ разказват за срещите между лидерите от парламентарното мнозинство. Нарече го нечистоплътен.

"Обикновено Делян Пеевски идва с Кирил Петков и водят изключително приятелски разговор. Данчо Цонев и Асен Василев са неразделни. И изведнъж искат да ползват целия комфорт на подкрепата на ДПС, а в същото време да излиза, че аз я осигурявам. Това няма да се случва повече. И днес казах на Пеевски: повече не искам никой заедно да идва при мене. Аз съм говорил 5 минути с Пеевски, а те са говорили 55", уточни Борисов.

"Малко взехме да ставаме като гаджета. Предполагам, че хората, които се събираме в тоя кабинет не харесваме мъже, надявам се поне всички да не харесваме. Аз не харесвам. Много е интересно това водене по кабинети, без кабинети, колеги, ма ние работим всеки ден заедно. Просто в правителството ние не искаме да участваме. В парламентарното мнозинство участваме всеки ден и сме балансьора в това нещо. Те без нас не могат да се оправят. Искаме България да има евроатлантическо мнозинство и правителство. Няма да дадем България на Русия", подчерта Пеевски.

А на въпроса кой му е по-близък Борисов или Петков, Пеевски отговори.

"И двамата са ми много близки, много ги обичам и двамата", отговори Делян Пеевски.

А ще доведат ли тези срещи и разговори до успешна ротация - ще разберем след шести март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров спечели първия си мач в Марсилия след успех над Себастиан Корда
Григор Димитров спечели първия си мач в Марсилия след успех над Себастиан Корда
Търговският регистър вписа Извънредния конгрес на БФС
Търговският регистър вписа Извънредния конгрес на БФС