НОВИНИ

Радев: Очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила

Не може повече България и Румъния да бъдат извън пълноправното Шенгенско пространство, посочи президентът

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:30, 08.02.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Втора години бушува войната на Русия срещу Украйна. България трябва да е в Шенген", заяви президентът Румен Радев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. Той ги посрещна в Националния исторически музей.

"Измина една година на задълбочаващи се предизвикателства, които направиха света още по-тревожен и трудно предвидим. Година, в която усилията на българската външна политика бяха насочени за гарантиране на стабилност и сигурност, основани на диалог и сътрудничество. Година, в която България бе открита, съпричастна и солидарна" заяви президентът Румен Радев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

Радев припомни и че България е сред първите страни, изпратили екипи в Турция след опустошителното земетресение. Пред посланиците държавният глава говори и за войната в Украйна и конфликтите.

"Втора година съвсем близо до нас бушува опустошителна война на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война носи стотици човешки жертви, разрушения и неимоверно страдания, всеки ден е заплаха за глобалния мир, сигурност и икономическо развитие. Но и не само - свидетели сме на нови конфликти, които носят нестабилност, ескалация, деструктивност не само в Близкия изток, но и по много други горещи точки по света", каза още Радев.

Пред повече от 70 дипломати Радев говори и за Шенген.

"Очаквам Европейският съюз да докаже, че е съюз, основан на правила и че не може повече България и Румъния да бъдат извън пълноправното Шенгенско пространство, въпреки че сме изпълнители всички необходими критерии и условия. Сред стратегически приоритети ще продължи да бъде членството ни в ОИСР и еврозоната", каза Радев.

Държавният глава говори и за новите предизвикателства в световен мащаб - климатичните промени, навлизането на изкуствения интелект, дезинформацията, демографията.

"На този фон България продължава да дава своя принос за гарантиране на мира и стабилността, засилване на отбранителния потенциал на НАТО, укрепването на европейската система за сигурност, задълбочаването на интеграцията на военната наука и промишленост между страните членки", допълни президентът.

От името на Дипломатическия корпус слово произнесе посланикът на Република Ливан Н.Пр. г-н Туфик Жабер, който посочи, че България има много богатства, а българският народ е готов винаги да помогне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращите земеделци в Гърция блокираха магистралата Атина-Ламия
Протестиращите земеделци в Гърция блокираха магистралата Атина-Ламия
Пламен Гетов се завърна в Спартак Варна като спортен директор
Пламен Гетов се завърна в Спартак Варна като спортен директор