НОВИНИ

Трети ден на недоволство: Запалени бали и пътни блокади (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 08.02.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

С пълна сила и днес продължиха протестите на земеделските производители у нас. Запалени бали със слама, изхвърлена продукция и блокирани от тежка техника ключови пътни артерии в страната белязаха третия ден на недоволството. Ето и обобщение на картината по места.

Земеделци от Стара Загора блокираха магистрала „Тракия“, подбалканският път за Павел Баня и този за Димитровград.

Протестиращите в Пловдив изсипаха на пътя десетки килограми с плодове, за да покажат, че родната екологична продукция отива на боклука заради по-ниските цени на вносната стока.

"Ние имаме 200 тона малини и къпини на склад, защото не можем да ги продадем. Продажната цена беше 6 лева,сега е 2,50", каза Иван Бакалов, земеделски производител.

Във Видин блокираха пътя към Дунав мост 2 и спряха движението на тежкотоварни автомобили за седем часа. Зърнопроизводителите не са съгласни да доказват загуби, за да получат помощ.

„Това означава, че като отидеш в някоя кредитна институция да изтеглиш кредит, те като видят, че си на загуба, няма финансиране", посочи Бисер Генчев, земеделски производител.

За четири часа бе спрян и достъпът до Румъния през Русе.

"Ние държим да се получи една дългосрочна устойчивост на сектора чрез законодателните промени! Не толкова финансовите искания, защото финансовите искания в момента това е гасене на пожар", заяви Деян Живков, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Напълно блокиран по обед беше и пътят за Гърция край Кресна. Недоволните производители от благоевградско спряха движението и по главен път Е-79.

"Министърът на земеделието да му търсят друга работа, ако искат. Това е нашето искане, защото той не разбира материята", отбеляза Велин Георгиев, Национална асоциация на оранжерийните производители.

В пазарджишко спряха движението на подстъпа към магистралата и се заканиха утре да не допуснат туристи до Велинград. За кратко, и в двете платна, магистралата остана затворена и в района на Бургас.

снимки: БНТ, БТА, БНР, БГНЕС

„Нямаме политически искания, ние просто гледаме как да спасим сектора", обясни Киряк Радев, гроздопроизводител.

Протестите в страната продължават и утре, въпреки предстоящата среща на недоволните с властта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцки земеделци се заканиха да блокират ГКПП Кулата-Промахон
Гръцки земеделци се заканиха да блокират ГКПП Кулата-Промахон
Григор Димитров спечели първия си мач в Марсилия след успех над Себастиан Корда
Григор Димитров спечели първия си мач в Марсилия след успех над Себастиан Корда