НОВИНИ

Асен Василев: Увеличение на заплатите в Бюджет 2023 е възможно, но за сметка на разходите в други сектори

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:45, 16.07.2023 (обновена)
6946
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Възможно е да бъдат увеличени заплатите, както искат синдикатите с новия бюджет за 2023 година, но ако се намалят разходите на други сектори. Това обяви в телефонно интервю за БНР финансовият министър Асен Василев. По думите му не е изключено да бъдат осигурени 140 млн. лева за заплати в МВР, но според него те не трябва да бъдат увеличавани отново без да бъдат направени преди това реформи. Бюджетът на Василев беше разкритикуван от бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, както и от депутата от ИТН Филип Станев.

Протест на синдикатите пред НС за справедливи доходи в Бюджет 2023

За да бъдат увеличени заплатите в бюджетния сектор, трябва да бъдат намалени други разходи - за инвестиции или за издръжка на ведомствата, обясни финансовия министър Асен Василев:

"Моето мнение е, че много внимателно да се огледат заплатите, колко са се вдигали през последните няколко години и дали това избирателно да се вдигат заплатите на някои сектори, а да не се вдигат в други е добра политика като цяло."

В момента увеличение от 10% е заложено за секторите, в които не е имало такова миналата година. По думите на Василев, не би трябвало да се увеличават заплатите на служителите на МВР, защото вече са увеличени с 20% миналата година.

"Последните 15 години, МВР има една година, в която не са протестирали за заплати, това да се прави ново увеличение в системата на МВР без тази система да бъде реформирана по какъвто и да е начин - да бъдат извадени пенсионерите, които МВР казва, че са над 5000 човека, на мен ми се струва не много разумно", обясни Асен Василев.

Полицаи излязоха на национален протест под прозорците на властта

Все пак финансовият министър каза, че е в правото на депутатите да решат кои сектори са им по-важни и кои не.

Новият бюджет за годината беше разкритикуван от бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, който беше гост в предаването "Денят започва с Георги Любенов":

"Това, което виждаме днес, е по-скоро една числова комбинация, силно казано бюджет, защото по-голяма част от периода, в който ще се събират приходите и ще се извършват разходите през 2023 година е преминал. Надявам се следващият да е по-сложен, защото този беше на практика скалъпен за две седмици и не може да се очаква някакъв героизъм в него. Това, което ми прави лошо впечатление на мен е, че липсват каквито и да е било усилия за ограничаване на дефицита в тази и следващата години."

Според Горанов през последните две години, финансовата дисциплина е сериозно разхлабена заради популизъм:

"Ще гледате тепърва протести и дисбаланси в публичните сфери, защото когато започнеш да подхождаш на парче и безпринципно, ти неминуемо отваряш дебат на кой повече му се полага."

Владислав Горанов: В ръководството на БНБ има хора, които не са убедени в ползите от приемането на еврото

Критики срещу бюджета отправи и Филип Станев от ИТН, който каза, че и на второ гласуване партията ще гласува срещу текстовете на бюджета:

"Най-зле скалъпеният бюджет. Този бюджет е счетоводен, по-пасивен, те го наричат по-нереволюционен, не - този бюджет не е добър. В повечето комисии, този бюджет не беше приет, имаше не срещу този бюджет, и същите тези хора обаче, включително от ГЕРБ и ПП, в зала бодро вдигнаха ръка и го подкрепиха."

Филип Станев, ИТН: При ДПС забелязваме реална амбиция за влизане във властта

Очаква се окончателно държавния бюджет да бъде гласуван на второ четене на 27 юли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни схеми за сексуална експолатация - как работят "lover boy" и "sexting"
Опасни схеми за сексуална експолатация - как работят "lover boy" и "sexting"
Хебър Пазарджик привлече Атанас Кабов и Николас Пенев
Хебър Пазарджик привлече Атанас Кабов и Николас Пенев