НОВИНИ

Асоциацията на работодателите също настоява за преизчисляване на цената на природния газ

декември започваме получаваме природен газ азербайджан
bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 04.11.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) публикува открито писмо до директора на КЕВР, с което настоява за отмяна на регулаторното решение за цената на природния газ от 1 ноември 2021 г.

АОБР аргументира исканията си с обяснението, че "Булгаргаз" ЕАД изпълнява ролята на обществен доставчик и съответно индустрията в България има заявени количества и сключени договори с дружеството. Според тях въпреки привидното наличие на свободен пазар за природен газ, фактическото положение на търговията в България е съвсем различно.

"На практика ние бяхме принудени посредством законови промени да излезем на т. нар. "свободен пазар", чиято структура на функциониране е тежко обременена от регулация. Тази регулация засилва монополното положение на "Булгаргаз" ЕАД и отваря възможността за прилагане на принципа на кръстосано субсидиране между двете групи крайни потребители – битови и бизнес. Именно този принцип е експлицитно забранен от Третия енергиен пакет на ЕК", заявяват в писмото.

Според асоциацията обявените предварителни намерения за корекция в цените на регулирания пазар и отражението върху цените за индустриалните потребители съответства именно на този забранен принцип.

"Всички клиенти на "Булгаргаз" ЕАД имат едни и същи договори и условия - и това е в подкрепа на нашите аргументи. Индустрията, топлофикациите и газоразпределителните дружества подписват едни и същи договори с "Булгаргаз", просто защото е обществен доставчик", се казва още в позицията.

Затова асоциацията на работодателите настоява КЕВР да определи една и съща цена на обществения доставчик към всички негови клиенти и твърдят, че това няма да е в нарушение на Закона за енергетиката.

Цялото писмо може да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панама - човекът срещу мангровите гори
Панама - човекът срещу мангровите гори
Представиха двата вида тестове срещу ковид за учениците
Представиха двата вида тестове срещу ковид за учениците